Wordt Moeder Aarde kraampakket vergoed?

Helaas worden natuurlijke kraampakketten doorgaans nog niet vergoed binnen de standaard verzekeringen van de meeste verzekeraars. Een enkeling heeft wel een (gedeeltelijke) vergoeding gekregen na het indienen van een declaratie, dus proberen kan altijd!

Maar het is wél mogelijk om de kosten van het Moeder Aarde bewust natuurlijk kraampakketten onder specifieke zorgkosten van de belasting af te trekken.

Oh? Vertel!

Veel (kraam)kosten die je niet vergoed krijgt van je (aanvullende) verzekering kunnen namelijk wél worden afgetrokken van de belasting! Ziektekosten die je kunt aftrekken van de belasting noemt de belastingdienst specifieke zorgkosten.

Wat zijn specifieke zorgkosten?

De regels hiervoor zijn zoals gewoonlijk ietwat ingewikkeld en je hebt te maken met een zogenaamd drempelbedrag. We proberen het je hier zo goed mogelijk uit te leggen.

 1. Héél veel kraamkosten kunnen in aanmerking komen, dus je komt (zeker zonder aanvullende verzekering) al snel een heel eind! Enkele voorbeelden:
  • Verlengde kraamzorg
  • Eigen bijdrage voor:
   • verloskundige, huisarts en specialist;
   • kraamzorg (€ 4,30 per uur voor kraamzorg aan huis)
   • kraamzorg in het ziekenhuis (€ 16,50 per dag)
   • bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak
  • Kraampakket
  • Lactatiekundige hulp
  • Bekkenfysiotherapie
  • Reis-/parkeerkosten van en naar verloskundige, gynaecoloog, kraamkliniek of ziekenhuis;
  • De kraamverzorging thuis (specifieke uitgaven bij extra gezinshulp); voorgeschreven medicijnen, hulpmiddelen en verpleegartikelen
  • En nog veel mooier is dat ook niet-zwangerschapsgerelateerde kosten in aanmerking komen.
 2. Ben je onder de 67 en verdient het huishouden minder dan € 34.130, dan mag je het bedrag met 40% verhogen.
 3. Kijk hier voor een overzicht voor het bepalen van je drempelbedrag.

En hoe doe ik dat dan?

Zo gaat het in z’n werk:

 1. Neem de bedragen van de zorgkosten die je mag aftrekken.
 2. Tel eventueel de verhoging specifieke zorgkosten op bij jouw kosten.
 3. Verminder je totale specifieke zorgkosten met het drempelbedrag.

Het bedrag dat overblijft mag je aftrekken van je belasting.

Gratis kraampakket?

Dan nog de vraag of een regulier verzekeringskraampakket wel echt een gratis kraampakket is. Wij denken dat jullie zelf het antwoord al wel weten.

Bij een basis zorgverzekering wordt een kraampakket niet altijd vergoed. Je kunt een kraampakket dan vaak wel via je verzekering kopen, soms met korting. Bij aanvullende zwangerschapsverzekeringen wordt je via de meeste zorgverzekeraars een kraampakket aangeboden dat bij de premiekosten is inbegrepen.

Het is vaak onduidelijk in de polisvoorwaarden of je hiervoor een bedrag terug kunt krijgen als je liever een ander kraampakket aanschaft (zoals dat van ons) en die van de verzekering niet afneemt (waar je dus wel voor betaalt via je premie).

Polisvoorwaarden

Daarnaast kun je je polisvoorwaarden er ook nog even op na slaan om te checken of ze iets noemen over de vergoeding van een kraampakket. Bij sommige verzekeringen is namelijk niet specifiek vermeld dat ze alleen een bepaald merk kraampakket vergoeden of alleen het kraampakket dat ze zelf verstrekken! Er staat dan in de polisvoorwaarden bijvoorbeeld enkel dat “het kraampakket” vergoed wordt, maar dus niet per se welke. In dit geval kun je in principe gewoon de factuur die je van ons krijgt aan je verzekering opsturen ter declaratie. Mochten ze toch flauw gaan doen, wijs ze dan op hun eigen polisvoorwaarden.

Welk kraampakket?

Bij andere verzekeringen wordt helemaal niets genoemd over een kraampakket of vergoeding in de polisvoorwaarden, ook niet in die van een aanvullende zwangerschapsverzekering. Je kunt natuurlijk met de klantenservice contact opnemen om hierover te overleggen. Leg ze uit waarom je kiest voor een ander kraampakket en welke mogelijkheden zij aan jou kunnen bieden om hierover overeenstemming met je te bereiken. Vraag door naar iemand die daar over gaat of daar inspraak over kan hebben! Vaak hebben klantenservice medewerkers geen mogelijkheden om zulke dingen zelf te beslissen en door te voeren.

Wat kun jij doen?

We begrijpen dat het best een psychische drempel kan zijn en zullen dan ook ons uiterste best doen om ook ons natuurlijk kraampakket bij de verzekeringsmaatschappijen op te laten nemen.

Kun jij meehelpen? Ja! Hoe meer de vraag: “Wordt een natuurlijk kraampakket ook vergoed?”, bij de verzekeringen binnenkomt, hoe groter de kans is dat de maatschappijen er iets mee gaan doen. Stalken dus die klantenservice. 😉 En houd ons op de hoogte als je interessante dingen vindt in je polisvoorwaarden of als je iets kunt afspreken met je verzekering.