In België is het vrij gebruikelijk om in het ziekenhuis te bevallen en daar dan nog zo’n 4-5 dagen te verblijven voor kraamzorg.

Maar er zijn ook in België steeds meer vrouwen die er voor kiezen om in hun eigen vertrouwde omgeving hun baby te baren. Voor deze vrouwen zijn er ook steeds meer voorzieningen beschikbaar. En nu ook een bewust natuurlijk kraampakket!

Waarom een kraampakket?

In Nederland is het heel normaal dat een zwangere vrouw zelf een kraampakket verzorgt met de benodigdheden voor haar (thuis)bevalling.

In een regulier Nederlands kraampakket zitten voornamelijk (medische) hulp- en verbandmiddelen die de vroedvrouw en kraamverzorgende ondersteunen in hun werk bij de verzorging van de kraamvrouw en haar baby.

Zo’n kraampakket bevat allerlei ‘handige’ spullen die worden gebruikt bij de bevalling en in de kraamtijd. Zoals vocht- en bloedabsorberende matjes die je neerlegt op de plek waar je bevalt en later onder je billen als je met de baby op je buik in bed ligt en bij controles in het kraambed. En kraamverband, extra groot maandverband, om de eerste dagen het bloedverlies vanuit je baarmoeder op te vangen.

In Nederland verzorg je altijd zelf je kraampakket, waar je ook bevalt. De spullen die erin zitten worden ook na de geboorte gebruikt voor jouw verzorging en die van de baby.

Met een kraampakket heb je meteen alles bij elkaar!

Bewust natuurlijk kraampakket?

De meeste vrouwen die zich bewust bezighouden met de bevalling en geboorte, vinden het fijn om zich ook te omringen met bewuste producten.

Producten die duurzaam zijn, goed voor moeder aarde en zacht en natuurlijk voor hun lichaam en dat van hun kindje.

Daarnaast is een natuurlijk kraampakket uitgebreider dan een regulier kraampakket. Het is niet enkel gericht op wat de vroedvrouw of kraamverzorgende nodig heeft, maar juíst op wat de kraamvrouw nodig heeft! Zoals voorbereidende en herstellende perineumolie. En biologisch kraamverband, zonder belastende stoffen die je herstel in de weg kunnen zitten.

En om aan die behoefte te voldoen, is er nu een bewust natuurlijk kraampakket beschikbaar. In zowel Nederland als in België!

Kraamgeld

In België krijg je bij de geboorte van je kindje kraamgeld. Dit vraag je aan bij het kinderbijslagfonds, vanaf ca. 6 maanden zwangerschap. Met dit kraamgeld kun je de kosten van de zwangerschap, bevalling en kraamtijd betalen. Dus ook de aanschaf van een eventueel kraampakket.

Thuisbevallen in België

Ga je thuisbevallen in België, dan zul je ook zelf de verzorgingsproducten die nodig zijn dienen aan te schaffen.

En om het je extra makkelijk te maken, is het ook mogelijk om zo’n Nederlands bewust natuurlijk kraampakket te verzenden naar België!

Omdat we in Nederland ruime ervaring hebben met thuisbevallingen, weten we precies wat handig en nodig is. Dat zijn de spulletjes die je in een kraampakket vindt.

Het voordeel van een bewust natuurlijk kraampakket is dat het net wat uitgebreider is dan een ‘zo minimaal mogelijk’ regulier kraampakket. Waarin echt alleen de uiterst noodzakelijke (verband)middelen zitten. Het bevat niet alleen de verzorgingsproducten die je vroedvrouw of kraamverzorgende ondersteunen in hun werk, maar juist ook producten die de kraamvrouw zelf extra natuurlijke ondersteuning bieden.

Verschillen tussen Nederland en België

Zwangerschapsbegeleiding

In Nederland word je bij je zwangerschap standaard begeleid door een verloskundige of vroedvrouw. Pas als er dingen aan de zwangerschap anders zijn dan gebruikelijk, kun je worden doorverwezen aan een gynaecoloog in het ziekenhuis.

In België word je in de zwangerschap standaard begeleid door een gynaecoloog en eventueel de huisarts.

Zwangerschapscontroles

Het controleverloop tijdens de zwangerschap verschilt ook in beide landen. In België bezoek je de gynaecoloog en/of de huisarts tijdens de zwangerschap een stuk of 8-9 keren. Je krijgt standaard 3 echo’s aangeboden.

In Nederland bezoek je de verloskundige wel zo’n 15 keer tijdens de zwangerschap en krijg je standaard 2 echo’s aangeboden.

Een vroedvrouw of holistisch werkende verloskundige zie je zo vaak als je dat wilt. De afspraken zijn ook uitgebreider om elkaar beter te leren kennen.

Bevalling

In België is het gebruikelijk om in het ziekenhuis te bevallen en daarna nog enkele dagen te blijven voor kraamverzorging.

In België is er standaard één iemand bij je die je zelf uitkiest en meeneemt, zoals je partner. Meerdere mensen bij de bevalling is ongebruikelijk en vaak ook niet zomaar toegestaan.

In Nederland kies je zelf de plek uit waar je wilt bevallen. Als je zwangerschap ‘medisch’ is, dan is het advies doorgaans om in het ziekenhuis te bevallen.

Je neemt in Nederland vaak je partner mee en soms nog een extra persoon, zoals je moeder of een doula. Er zijn ook vrouwen die nog meer mensen in hun geboorteteam verzamelen.

Na de bevalling ga je in Nederland standaard dezelfde dag nog naar huis, tenzij je extra ziekenhuiszorg nodig hebt. Na een keizersnede blijf je meestal nog 2 tot 5 dagen in het ziekenhuis voor extra nazorg.

Nazorg

In België komt na de bevalling de vroedvrouw in de eerste maanden diverse malen bij je thuis langs om je te helpen, vragen te beantwoorden en lichamelijk na te kijken.

In Nederland heb je nacontrole door de kraamzorg en ook een paar keer door de verloskundige of vroedvrouw. De laatste controle is ca. 6 weken na de bevalling.

Ben je in Nederland in het ziekenhuis bevallen, dan kun je ook een nagesprek in het ziekenhuis krijgen, doorgaans zo’n 6 weken na de bevalling.

Kraamzorg Nederland

In Nederland kun je na de bevalling standaard kraamzorg afnemen. De kraamverzorgende komt dan doorgaans de eerste week na de bevalling zo’n 4 uren per dag bij je langs om te helpen met de verzorging van moeder en baby. Ze helpt ook mee met licht huishoudelijk werk, zoals wassen en eten voor de kraamvrouw maken. Daarnaast heeft ze veel kennis en ervaring en kun je van alles aan haar vragen en helpt ze je om van alles over de verzorging van je baby te leren.

Kraamzorg in Nederland wordt gedeeltelijk vergoed door de basisverzekering. En vaak helemaal met een uitgebreide(re) verzekering.

Kraamzorg België

In België is kraamzorg niet standaard, maar je kunt het wel afnemen. Een kraamverzorgende komt dan thuis helpen zodra je uit het ziekenhuis bent of als je thuis bent bevallen.

In België kun je kraamzorg afnemen zoals jij dat wilt, tot ca. 4 maanden na de bevalling. Een kraamverzorgende kan dagelijks, maar ook wekelijks bij je langskomen. Ook het aantal uren bespreek je zelf met de kraamverzorgende. Het bedrag dat je ervoor betaald is afhankelijk van je inkomen.

Een kraamverzorgende in België helpt mee in het huishouden en in de zorg voor je kindje. Ook geeft ze adviezen en kun je bij haar terecht met vragen.

Consultatiebureau

In zowel Nederland als België heb je dezelfde soort consultatiebureaus waar je in de eerste levensjaren van je kind bezoeken kan brengen. Ze bekijken daar hoe het gaat met de groei en ontwikkeling van je kindje.

In beide landen kun je bij het consultatiebureau ook gebruikmaken van een vaccinatieprogramma.

Wat zit er in een Moeder Aarde bewust natuurlijk kraampakket?

Het Moeder Aarde bewust natuurlijk kraampakket is gericht op de zorg voor de barende vrouw en haar babytje.

In dit kraampakket vind je alle bevalling- en kraambenodigdheden die ook in een standaard, regulier Nederlands kraampakket zitten, maar dan de natuurlijke, duurzame en biologische variant.

Daarnaast hebben we er ook een paar extra essentiële verzorgingsproducten ingestopt die veel bijdragen aan de verzorging van de mama-2-be en haar baby, zoals voorbereidende en helende perineum yoni olie.

Dit ontvang je allemaal:

  • Natuurlijke voorbereidende en helende yoni olie
  • Hartje Mama bewaarmagazine, bron van inspiratie en informatie rondom natuurlijk zwanger zijn, baren en geboorte
  • 11 grote eco onderleggers (60 x 90 cm)
  • Matrasbeschermer
  • 1 Cord ring of navelveter (naar keuze)
  • 15 Cutisoft Cotton gaaskompressen 10 x 10
  • Cruydhof biologische alcohol
  • Douce Nature biologisch katoenen verbandwatten
  • 3 pakken Natracare biologisch kraamverband
  • 2 Carriwell wasbare netbroekjes
  • Biologische heilwol van Popolini
  • Biologische gedroogde kamille van Het Blauwe Huis
  • Vloeibare natuurlijke handzeep van Petit et Jolie
  • Naty ecologische luiers newborn
  • Naty ecologische billendoekjes
  • Balsem! Billetjes- & Tepelverzorging
  • Kiind magazine (cadeau)
  • Moederen: Natuurlijk Kramen magazine (cadeau)
  • Verwennerij, zoals chocolaatjes (cadeau)
  • Biologisch katoenen big-shopper

* Let op: de inhoud kan verschillen m.b.t. de cadeautjes!

Shop

Moeder Aarde voor een zachte, krachtige, prachtige bevalling en geboorte, voor mama en baby!