Birth map

Jouw schatkaart naar een vrije geboorte

 

Heb je al eens gehoord van een birth map? Een birth map maak je in de zwangerschap ter voorbereiding op de geboorte van je kindje. Het bestaat uit tekeningen, woorden en teksten die jouw persoonlijke wensen, verlangens en behoeftes rondom de geboorte van je kindje uitbeelden.

Het maken van een birth map is een creatief proces vanuit je hart en buik (met baby!). Je maakt je wensen en verlangens vanuit je gevoel zichtbaar en geeft ze concreet vorm. 

Een birth map maken is de perfecte voorbereiding op de geboorte. Het helpt je om je eigen basis te vinden zodat je op jezelf kunt vertrouwen, waardoor je in elke situatie keuzes kunt maken die bij jou passen en je hart kunt blijven volgen. Jíj bent het uitgangspunt en de hoofdpersoon, jíj gaat straks dat kindje baren!

Afb. Birth map door Anna Myrte Korteweg

Afb. Birth map door Jilke Pet voor de geboorte van haar eerste kindje

 

10 goede redenen om een birth map te maken

Het maken van een birth map geeft je veel inzichten, handvatten, houvast, inspiratie en aanmoediging. Zoals een geboorteplan je helpt om je wensen en verlangens naar je zorgverlener te communiceren, helpt een birth map je om die wensen en verlangens eerst voor jezelf helder en zichtbaar te maken. Een birth map maak je niet ‘omdat het moet’, maar omdat je dat zelf graag wilt. Hieronder 10 goede redenen waarom je een birth map wilt maken:

 

#1 In verbinding

In het hectische leven van alle dag vraagt vaak zoveel je aandacht dat de zwangerschap soms haast ongemerkt langs je heen gaat. Dat is jammer, er gebeurt zoveel in zo’n korte tijd dat het belangrijk is om daar bij stil te staan. Door het maken van je birth map besteed je bewust tijd aan al dat bijzondere waar jouw lijf nu mee bezig is. Door deze aandacht kom je meer in verbinding met je lichaam, met jezelf en met je baby.   

#2 Het geeft je een positieve focus

Een positieve insteek helpt je om angsten los te laten en met vertrouwen naar de bevalling uit te gaan kijken. In plaats van risico’s, protocollen en sensatiebeluste horrorverhalen houd je je met het maken van je birth map juist bezig met alles wat je wél wilt en dus alles waar je hart wél sneller van gaat kloppen. Want waar jij je energie aan geeft, dat groeit! Waar jouw aandacht naartoe gaat en waar je mee bezig bent, dat ga je ook opmerken en zien om je heen. Je gaat je ermee verbinden en identificeren. Dit wordt dus jouw werkelijkheid en uiteindelijk ook wat je zelf manifesteert. Waar je naartoe ‘beweegt’ is heel letterlijk en logisch ook hetgeen je ‘bereikt’.

 

#3 Je hart volgen

Door het maken van je birth map maak je zichtbaar waar jouw hart naar uit gaat en wat voor jou persoonlijk van belang en belangrijk is. Zo creëer je een krachtige basis van waaruit je – in wat voor scenario dan ook – keuzes kunt maken die bij jou passen en je hart kunt blijven volgen.

#4 De perfecte voorbereiding op de bevalling

Je birth map helpt je om duidelijk te krijgen hoe jij jouw eigen unieke geboorteproces kunt ondersteunen en faciliteren. En dat maakt de kans op een goede ervaring een heel stuk groter. Hoe stromen de hormonen? Wat heb jij nodig? Wat heeft je lichaam nodig? Waar kun je dat vinden? Wie helpen je daarbij? En hoe helpen ze je het best?

 

#5 Het helpt je onthouden

In de zwangerschap veranderen je aandacht en focus waardoor je je soms warriger of dromeriger kunt voelen. Je birth map helpt je om alle voor jou belangrijke dingen rondom de geboorte bij elkaar te brengen. Een beetje zoals een praktisch lijstje, maar dan een stuk inspiratievoller.

#6 Zelfexpressie is gezond

Tijdens de zwangerschap ben je meer dan ooit onderdeel van het grote creatieproces van het leven zelf, en creatieve zelfexpressie helpt je om je bewust te worden van alles wat er binnenin je speelt. Het brengt je in contact met jezelf en wat je nodig hebt. Daarnaast is het ook leuk om te doen, dus in die zin ook een vorm van zelfzorg. Zelfexpressie helpt ook om stress en angst te verminderen, beter te ontspannen en slapen, en je immuunsysteem te versterken. 

 

#7 Het geeft je inzichten

Je birth map helpt je om je eigen antwoorden te vinden, met jezelf als begin- en uitgangspunt. Dit geeft je inzichten die je niet alleen in de zwangerschap en bij de bevalling goed kunt gebruiken, maar ook daarna! Weten wat jouw basis is helpt ook om keuzes te kunnen maken op allerlei andere vlakken en je te beseffen wat bij je past en werkelijk van belang voor je is.

#8 Aandacht voor jezelf

We hebben vaak de neiging om altijd maar rekening te houden met alles en iedereen om ons heen, en daarbij vergeten we dan onszelf. Bij het maken van je birth map ben jij de hoofdpersoon. Het draait nu helemaal om jou. Jij mag je ruimte innemen. En niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kindje.

 

#9 Het boost je zelfvertrouwen

Doordat je jezelf beter leert kennen, wordt het logischer en makkelijker om te vertrouwen op jezelf, op wat je voelt en op wat je intuïtie je vertelt. Jij bent straks degene die het baby’tje gaat baren en niemand voelt zo goed wat er gebeurt in jouw lichaam en wat er nodig is als jijzelf! 

#10 Het geeft je de regie

Door te weten waar je voor staat, wordt het ook makkelijker om dat uit te dragen en voor jezelf op te komen. Daarnaast helpt het je ook om dit te communiceren aan de mensen om je heen, zodat zij op hun beurt ook jouw wensen kunnen respecteren én je grenzen kunnen helpen beschermen.

 

Afb. Voorbeeld birth map uit Mijn reis naar binnen

Afb. Birth map van een lezeres

 

Je birth map maken in 5 stappen

Hoe doe je dat? Eigenlijk is het heel simpel. Je verzamelt je wensen en tekent ze op papier. Hier wat tips om je op weg te helpen:

#1 Verzamel je wensen

Een mooi uitgangspunt is om te beginnen met je ideale bevalling. Ga ontspannen zitten of liggen op een rustig moment en stel je voor dat je je baby aan het baren bent. Je mag hier echt helemaal vrij fantaseren, alles is mogelijk en er is niets dat je belemmerd. Laat al je zintuigen waarnemen: Wat voel je? Wat hoor je? Wat zie je? Wat ruik je? Wat proef je? Wat ervaar je? Hoe voel je je? Als je klaar bent, schrijf je je verhaal of de belangrijkste details daaruit op. Wat maakt deze ervaring voor jou ideaal?

Als er disbalans is tussen je ideale bevalling en je beeld van de realiteit, ga dan voor jezelf na wat het verschil maakt. Klopt je beeld van de realiteit eigenlijk wel echt? Wat is ervoor nodig om die twee dichterbij elkaar te brengen? Wat heb jij nodig?

#2 De ervaring telt

Hoe je uiteindelijk terugkijkt op de bevalling heeft alles te maken met hoe je de bevalling hebt beleefd en hoe je je hebt gevoeld. Niet per se wát er gebeurde, maar vooral hóe het gebeurde is van belang. Om je voor te bereiden op de bevalling en bij het maken van je birth map richt je je dus op wat jij wilt ervaren, hoe jij je wilt voelen en wat je nodig hebt voor die positieve ervaring.

De volgende vragen kun je jezelf stellen: Met welk gevoel wil ik deze zwangerschap beleven? Met welk gevoel wil ik mij voorbereiden op en uitkijken naar de bevalling? Met welk gevoel wil ik baren? Met welk gevoel wil ik terugkijken op de bevalling? Met welk gevoel wil ik mijn kindje verwelkomen? En daarna: Wat heb ik nodig om me zo te (kunnen) voelen?

#3 Kostbare aandacht

Je zult merken dat er vaak terugkerende thema’s voorbij komen, in de zwangerschap, maar ook in je leven in z’n geheel. Waar loop je, telkens weer of toevallig dit keer, tegenaan? Welke patronen herken je? Is er iets waar je aandacht naartoe getrokken wordt? Dit zijn thema’s die, bewust of onbewust, belangrijk voor je zijn en die iets met je doen. Welke gevoelens roepen ze bij je op? Wat wil je meenemen of juist los laten?

Je kunt bij jezelf te raden gaan wat een onderwerp bij je oproept. Dit doe je door ontspannen te gaan zitten, één hand op je hart en één hand op je buik te leggen en waar te nemen wat er met je gebeurt als je denkt aan dat onderwerp of jezelf een vraag stelt. Gaat je hart er sneller van kloppen? Borrelt er wat in je op? Krimpt je maag er van ineen? Voel je ademruimte of krijg je het benauwd? Wat voel je? Wat gebeurt er in je lichaam? En hoe reageert je baby? Welke andere gevoelens en gedachten komen er bij je op?

#4 Positiviteit

Het gaat er bij je birth map om wat je juist wél wilt. Als je tegen angsten aanloopt of dingen die je wilt vermijden, ga dan voor jezelf na wat je in plaats daarvan wél wilt ervaren. Daar waar je energie aan geeft, dat groeit. Een positieve focus helpt je om je bewust te worden van de dingen die belangrijk voor je zijn en hoe je die kunt bereiken.

Op je birth map teken je dan ook vooral de dingen die wel belangrijk voor je zijn en hoe je die in de praktijk wilt bereiken of toepassen.

#5 Creativiteit

Je hebt nu ontdekt wat voor jou van belang is. Geef de voor jou belangrijkste dingen de meeste ruimte. Begin met hetgeen het diepst in je hart zit. Of teken eerst jezelf en/of je baby als middelpunt. Laat je tekening ontstaan vanuit je gevoel. Je mag dit doen zoals voor jou fijn is. Neem een onderwerp in gedachte op een rustig ontspannen moment. Welke kleuren, beelden, ideeën roept het bij je op? 

Je kunt je hele birth map in één keer maken, maar ook stukje voor stukje er telkens aan verder werken. Er is geen goed of fout, het is jouw birth map, jij bepaalt!

 

Wat doe je met een birth map?

Het proces van creatie van je birth map helpt je al enorm bij de voorbereiding op en rondom de bevalling. En je birth map is ook een prachtig uitgangspunt voor de communicatie met je zorgverlener(s) en het opstellen van je geboorteplan. Maar er is nog meer wat een birth map je kan brengen…

Zodra je je birth map bent begonnen, wordt het namelijk ook een bekrachtigende inspiratiebron. Door je birth map zo vaak mogelijk te bekijken, kun je je eigen pad naar die vrije geboorte werkelijk gaan bewandelen. Want door veel (positieve) aandacht te besteden aan jouw wensen en belangrijke details, gaan ze steeds meer voor je leven en krijg je steeds meer vertrouwen in die prachtige aanstaande bevalling. Dat vertrouwen helpt je niet alleen om met een positieve intentie zwanger te zijn en toe te groeien naar de geboorte, maar het helpt je ook om de bevalling werkelijk positiever te beleven en er met een fijner gevoel op terug te kunnen kijken. Je bent zekerder van jezelf waardoor je de regie kunt behouden en de kans op een bekrachtigende ervaring enorm toeneemt.

Laat je birth map dus niet zomaar in de la liggen, maar hang hem op op een plek waar je hem vaak ziet. En droom dan telkens even weg bij het idee aan die mooie levensgebeurtenis waar je zo naar uitkijkt. 

En ook tijdens de bevalling kun je je birth map in het zicht houden om je inspiratie en steun te geven en je te herinneren aan wat je hart je vertelt. <3

 

 

Mijn reis naar binnen

Heb je het gevoel dat je er (nog) meer uit wilt halen? Dat kan ik mij goed voorstellen. Een birth map kan je heel veel inzichten geven, waar je niet alleen in de zwangerschap en bij de bevalling iets aan hebt, maar ook daarna! Het helpt je om jezelf nog beter te leren kennen en daardoor met (veel) meer zelfvertrouwen de bevalling in te gaan.

In ons boek Mijn reis naar binnen helpen wij (Anna Myrte Korteweg & ik, Jilke Pet) je stap voor stap om je eigen birth map te maken. Dit doen we aan de hand van vragen en opdrachten die je helpen naar je gevoel te gaan en dit te vertalen naar beeld en woord. Kernvragen zijn onder andere: Hoe wil jij het geboorteproces faciliteren? Welke elementen zijn daarbij voor jou van belang? Hoe stromen de bevalhormonen optimaal? Hoe ziet jouw eigen geborgen bevalplek eruit? Wie begeleidt je bevalling? Wie moedigt je aan? Wat wil je tegen jezelf zeggen tijdens de bevalling? Etc.

Antwoorden op veelgestelde vragen

 

Is een birth map hetzelfde als een geboorteplan?

Een birth map is iets anders dan een geboorteplan. Maar wat is dan het verschil?

Een geboorteplan maak je voor je zorgverlener. Je gaat uit van zijn of haar visie en de protocollen binnen het vakgebied. Het is daardoor een heel mentale activiteit. Vaak gaat het over risico’s, preventie en interventies. Het kan je ook best energie kosten om ermee bezig te zijn. Een geboorteplan bestaat uit algemene iconen en een korte uitleg. Het is bedoelt voor je zorgverlener, zodat zij of hij in één oogopslag kan zien wat voor jou belangrijke keuzes binnen de verloskundige routine zijn.

Een birth map maak je voor jezelf. Jij bent de basis en het uitgangspunt. Jouw gevoelens, wensen, verlangens en behoeftes staan centraal. Het gaat niet om richtlijnen, maar om jouw eigen proces. Het maken van je birth map is een creatief proces, vanuit je hart en je gevoel. Het is een ontspannende bezigheid waar je blij van wordt. Je richt je aandacht op alles waar jouw hart naar uitgaat. Je maakt verbinding met jezelf, je lichaam en je baby.

Een birth map is wél de perfecte basis voor een geboorteplan, om zo je wensen te communiceren naar je zorgverlener. Het maken en bespreken van je geboorteplan wordt eenvoudiger en minder inspannend. Jij weet van waaruit jij keuzes wilt maken en beslissingen wilt nemen.

 

Wat als ik niet kan tekenen?

Weet je, elke peuter die een tekening maakt is trots op z’n werk. Maar bij de één werd dit wel aangemoedigd en die is erin blijven geloven. En bij de ander minder of niet en die heeft er niet meer mee gedaan…

Het is iets waar we allemaal in meer of mindere mate last van hebben. Die onzekerheid over of we iets wel of vooral niet kunnen. Maar tekenen is echt iets wat iedereen kan die een potlood kan vasthouden. Het gaat er namelijk niet om of iets perfect natuurgetrouw is uitgebeeld. Dat was misschien lang een belangrijk element binnen de (schilder)kunst, maar met de uitvinding van de fotografie veranderde die focus en werd het uitbeelden van je onderbewuste, je gevoelens, steeds belangrijker. En het gaat er bij je birth map ook niet om dat je een perfect natuurgetrouwe weergave maakt van de werkelijkheid, maar om jouw gevoel over een onderwerp tevoorschijn laten komen. Als jij met liefde en aandacht iets gaat tekenen, dan zul je merken dat het helemaal niet zo eng is.

Je maakt je birth map in de eerste plaats helemaal en alleen voor jezelf. En als je dat niet wilt, hoef je het niet aan iemand anders te laten zien. Maar als je begint met tekenen dan zul je al heel vlug merken dat er vanzelf een eigen stijl ontstaat. Moedig jezelf eens aan in plaats van jezelf tegen te houden. Dat is meteen een mooie oefening ter voorbereiding op de bevalling.

En durf ook buiten de lijntjes. Laat alles waarvan je denkt hoe het hoort eens los. Dat kun je eenvoudig doen door jezelf telkens af te vragen: Waarom? (Die waarom-fase zouden we nooit moeten ontgroeien!) Waarom vind je dit niet goed gelukt? Waarom denk je dat je niet kunt tekenen? Waarom denk je dat iets er zo uit moet zien? Waarom…? Vul maar in! En ook dit is meteen een goede oefening om mee te nemen bij je voorbereidingen op de bevalling en het ouderschap. 😉

Inspiratie

Elke birth map is weer helemaal anders. En al die diversiteit geeft heel veel inspiratie! Wil je jouw birth map ook met ons delen? Stuur hem naar jilke@zwaanopdemaan.nl of in een berichtje op instagram @zwaanopdemaan <3

© 2021 Zwaan op de maan | Moeder Aarde | Vrije Geboorte | Mijn reis naar binnen