Inhoud kraampakket

Van een aantal producten is het handig als je weet hoe je ze het beste kunt gebruiken. Misschien omdat je het nog niet kent of omdat je het voor het eerst gaat gebruiken! Hieronder hebben we van die producten een gebruiksaanwijzing met extra achtergrond info geschreven.

Gebruiksaanwijzingen:

Natuurlijke voorbereidende en helende yoni olie

De natuurlijke voorbereidende en helende yoni olie in het Moeder Aarde bewust zwanger, geboorte & kraampakket is bedoelt om zowel in de zwangerschap als na de geboorte te gebruiken.

In de zwangerschap kun je je perineum ermee (laten) masseren om je huid zo alvast voor te bereiden en de kans op inscheuren en knippen aanzienlijk te verkleinen!

Na de geboorte is deze yoni olie helend, verzachtend en genezend. Met en zonder wondjes, met en zonder hechtingen!

Lees hieronder hoe je je perineum masseert en hoe je de yoni olie toepast na de geboorte.

Hoe gebruik je de yoni olie in de zwangerschap?

In de zwangerschap kun je deze voedende yoni olie gebruiken om je perineum te (laten) masseren.

Een perineummassage wordt uitgevoerd om het perineum, ofwel het gedeelte tussen de vagina en de anus, te ontspannen en soepel te maken.

Je kunt perineummassage toepassen in de laatste zes weken van de zwangerschap, om de kans op inscheuren tijdens de bevalling aanzienlijk te verkleinen. En om te wennen aan het gevoel van rek en druk tijdens de bevalling.

Als je er zelf niet goed bij kunt, dan kun je je lief vragen om je te helpen. Eerst misschien een beetje onwennig, maar het kan helpen om jullie lichamelijke band te versterken!

Hoe masseer je je perineum?

Neem eerst een douche of bad om je huid voor te breiden en ontspannener te maken.

Je kunt deze massage het handigst in bed uitvoeren. Ondersteun je rug met kussens en buig je knieën. Het is belangrijk dat je lichaam zo ontspannen mogelijk kan zijn en dat je dus zo comfortabel mogelijk ligt of zit.

Eventueel kun je ook op de wc zitten en je benen wat omhoog doen.

Jezelf masseren

Breng een beetje yoni olie aan op je duimen en vingers.

Breng je duimen dan ongeveer voor de helft in je vagina. Laat je vingers op je billen rusten. Druk naar beneden richting de anus en opzij richting de vaginawand. Houd je duimen ongeveer 1 minuut lang in deze houding. Je zult een licht branderig of trekkerig gevoel ervaren.

Vergeet niet om tijdens het masseren diep te blijven in- en uitademen! Ontspan bewust de spieren die gespannen aanvoelen.

Masseer nu zachtjes de onderste helft van je vagina. Maak een U-vormige beweging door je vingers heen en weer en van boven naar beneden te bewegen. Probeer je spieren te ontspannen terwijl je jezelf masseert. Voer deze beweging 2-3 minuten uit.

Herhaal de massage een keer. Je zou jezelf in totaal ongeveer 10 minuten per keer kunnen masseren. Het kan nodig zijn om jezelf meerdere weken lang dagelijks te masseren voordat het gedeelte tussen je anus en vagina soepeler geworden is.

Je lief laten masseren

Kies iemand die je vertrouwt en waarbij je je kunt ontspannen, zoals je levenspartner.

Houd rekening met emotionele reacties! Het is heel normaal en bedenk je goed dat je juist de massage uitvoert om spanningen weg te nemen en ongemak te verminderen. Het is heel belangrijk dat je met de masseur blijft communiceren. Laat weten wat je voelt en vraag om bijvoorbeeld even te pauzeren als dat nodig is.

Zorg dat je heerlijk ontspannen kunt liggen. Ga met gebogen knieën op het bed liggen en ondersteun je rug met kussens. Je lief zal de massage in deze houding beter uit kunnen voeren.

Begin door je partner de plek van buiten zachtjes te laten masseren. Laat je partner met zijn of haar duimen over de buitenkant van het perineum wrijven. Door de ander langzaam heen en weer te laten wrijven over het perineum zullen jullie beiden rustig kunnen wennen aan de massage. Doe dit 1-2 minuten.

Laat je lief zijn of haar wijsvingers naar binnen brengen. Je partner kan zijn of haar wijsvingers in plaats van duimen gebruiken om je te masseren. Laat je partner U-vormige bewegingen maken van de ene naar de andere kant en tegelijkertijd druk naar beneden toe uitoefenen. Doe dit 2-3 minuten.

Herhaal de hele massage nog een keer. Ideaal is om ongeveer 10 minuten per keer gemasseerd te worden. Probeer om je tijdens de laatste zes weken van je zwangerschap dagelijks te laten masseren.

Helend

Niet alleen in de zwangerschap kun je deze yoni olie gebruiken, maar óók na de geboorte!

Na de geboorte helpt deze yoni olie bij het herstel van je vulva en perineum. Met en zonder wondjes!

Zonder hechtingen

Marieke Verschelling heeft al meerdere jaren geen hechtingen meer gezet, maar gebruik bij scheurtjes of wondjes deze olie voor de natuurlijke genezing.

Dus ook als je er voor kiest om je niet te laten hechten, kun je deze olie gebruiken bij de genezing van eventuele wondjes.

Verzachtend

Maar ook als je geen wondjes hebt is deze olie zeer verzachtend op je gevoelige yoni na de geboorte. Je kunt de olie aanbrengen op je vingers en zachtjes wrijven waar je dat prettig vindt. Geeft instant verlichting!

Je kunt ook je partner of je vroedvrouw of kraamverzorgende vragen om zachtjes de olie aan te brengen voor verlichting, genezing en herstel.

Verbinding

Helpt bij zowel lichamelijk als geestelijk herstel na de bevalling, door de verbinding die je weer maakt met je lichaam door de zachte aanraking op deze gevoelige plek.

Verzorgende natuurlijke mama verwen-buikolie

De natuurlijke en voedende buikolie in het Moeder Aarde bewust zwanger, geboorte & kraampakket is bedoelt om in de zwangerschap en na de geboorte te gebruiken.

In de zwangerschap is het fijn om je buik lekker mee in te wrijven. De voedende olie verwent je buik en lichaam. En het helpt om je te verbinden en contact te maken met je baby binnenin.

Na de geboorte kun je deze voedende en herstellende buikolie óók gebruiken om de huid van je buik weer zacht te laten herstellen!

Druppel wat olie op je handen of je buik en wrijf en masseer zoals je zelf prettig vindt.

Bonusan vitamine D3

Op internet kun je veel informatie vinden over het nemen en geven van extra vitamine D. Voor zowel moeder als kind.

Vitamine D is onder andere heel belangrijk voor sterke botten en de werking van je immuunsysteem.

Vitamine D maak je aan in de zon en het zit ook in de moedermelk voor je kindje.

Moedermelk is daarbij vooral afgestemd op de natuurlijke leefwijze van de (oer)mens: Lekker veel buiten, liefst rond de evenaar, weinig kleren aan als het warm is, een schone lucht en veel beweging. Maar er zijn nogal wat mensen tegenwoordig die niet (meer) zo leven. Dat heeft consequenties voor de hoeveelheid vitamine D. En zonder vitamine D kan een mens niet leven.

Het advies luidt tegenwoordig dan ook om als moeder 10 mcg vitamine D bij te nemen en om ook je baby 10 mcg bij te geven.

Maar in onderzoek is aangetoond dat je als moeder ook zelf een hogere dosis kunt innemen, die je dan via de borstvoeding weer aan je baby doorgeeft.

Een groot voordeel is dat je op deze manier je baby geen extra toevoegingen hoeft te geven. En dat zowel jouw vitamine D3 gehalte als dat je van kindje tegelijk op peil gehouden of verhoogd kunnen worden.

Onderzoek

Bij één groep in het onderzoek kregen de baby’s 10 mcg vitamine D3 per dag en de moeders niets. Bij een andere groep kregen de baby’s niets en de moeders 160(!) mcg per dag.

De bloedwaarden vitamine D3 bij de baby’s bleken uiteindelijk onderling niet te verschillen. Het is dus duidelijk dat suppletie bij de moeder met 160 mcg vitamine D3 zorgt voor een adequate bloedwaarde bij haar baby.

Ook bleek deze hoge dosering op een veilige en significante manier het vitamine D3-gehalte te verhogen bij de moeder.

Hoeveel bijnemen?

De vraag is dan hoeveel zonlicht of vitamine D er dagelijks nodig is om menselijke moedermelk een goede bron te maken voor de ontwikkeling van de baby. Als daarvoor 160 mcg nodig is, zou dat dan niet ook de aanbeveling moeten zijn voor vrouwen die borstvoeding geven?

Wat betreft de aanbevelingen in Nederland, ligt de ADH voor zwangere vrouwen met 7,5 mcg per dag veel te laag om voldoende vitamine D3 door te geven via de borstvoeding. Ook het Suppletieadvies van de Gezondheidsraad schiet met 10 mcg per dag daarvoor tekort.

Vitamine D tekort wordt vrijwel altijd veroorzaakt door een tekort aan blootstelling aan zonlicht. Dit tekort aan blootstelling komt door veranderingen in de levenswijze van mensen (van buiten naar binnen), het gebruik van zonnebrandcrèmes en het dragen van allesbedekkende kleding als men buiten is.

Het gebruik van vitamine D supplementen is dan noodzakelijk. Voor de gezonde voldragen baby en de gezonde moeder die veel buiten zijn, lijkt het aanvullen met vitamine D niet altijd per se nodig. Vroeger zei men: ‘Slik vitamine D als de ‘r’ in de maand is.’ Misschien was dat zo gek nog niet?!

Gebruiksaanwijzing Bonusan Vitamine D3

De vitamine D3 druppeltjes van Bonusan in het Moeder Aarde bewust zwanger, geboorte & kraampakket hebben de volgende eigenschappen:

 • Bevat 7,5 mcg (300 IE) vitamine D3 per druppel
 • Geen gevaar voor overdosering van vitamine A
 • Makkelijk te verwerken in dranken en gerechten
 • Ideaal voor baby’s en (jonge) kinderen

Als je borstvoeding geeft kun je de druppels dus zelf nemen om genoeg door te kunnen geven aan je baby!

Als je liever als moeder zelf de vitamine D3 inneemt, dan kun je een vrij hoge dosering aanhouden. Houd daarbij rekening met je leefstijl en de jaargetijden.

Overleg met je arts en laat eventueel je level af en toe controleren.

Hartje Mama geboorte affirmatiekaarten

Mind over matter

Lichaam en geest zijn innig met elkaar verbonden. En zelfs bij basale fysieke processen kun je geholpen of gehinderd(!) worden door de kracht van je brein.

Denk maar eens aan toen je ging kamperen en dat je vier dagen achter elkaar niet kon poepen… Wie bepaalde dat? Je lichaam (die heel nodig moest)? Of je geest (die geen zin had in halfopen openbare toilethokjes)?

Je kunt eens nadenken over de invloed die je geest tijdens de bevalling op je lichaam kan hebben. En hoe hetgeen er met je lichaam gebeurt eveneens van grote impact is op je geest.

Zweverig

De termen affirmatie en visualisatie worden soms wel eens als zweverig of hippie-achtig beschouwd. Maar als je kijkt naar bijvoorbeeld topatleten, dan zie je dat die juist gebruik maken van de enorme kracht die affirmatie en visualisaties werkelijk hebben.

Veel atleten hebben zo hun eigen ‘mantra’s’ (zinnen die ze voor zichzelf blijven herhalen als affirmaties) en bereiden zich geestelijk voor door visualisaties en positieve gedachten.

Herhaling

Meditatie, affirmaties, mantra’s en visualisatie zijn nauw met elkaar verbonden en lopen in elkaar over. De kracht van deze dingen, op zichzelf en samen, is de herhaling. Hoe vaker je ze herhaalt, hoe krachtiger ze worden, hoe meer ze (positief) van invloed zijn op je geest en je lichaam.

Geboorte affirmaties kun je gebruiken door ze veel en vaak te zien, lezen en herhalen. Je kunt ze als mantra’s herhalen bij meditatie en tijdens de bevalling. En je kunt ze gebruiken bij het visualiseren van de bevalling en geboorte.

Je eigen inspiratieplek

Bij de voorbereidingen op de geboorte van je kindje kun je positieve beelden en teksten op plekken leggen waar je ze vaak even ziet. Hang of leg ze op het toilet bijvoorbeeld, of hang ze in de keuken of aan de muur in de woonkamer. Maak een mooie collage of slinger en lees ze tijdens de zwangerschap al zo vaak mogelijk. Hang ze in het zicht bij de bevalling zodat ze je dan steun, ontspanning, kracht en inspiratie kunnen bieden.

Door ze regelmatig te herhalen en ze als mantra’s te gebruiken bij het mediteren of ze te gebruiken bij visualisatie, oefen je met deze affirmaties een positieve invloed uit op je geest en je lichaam.

Hoe vaker je ze leest, hoe krachtiger de boodschap!

En vul ze ook gerust aan met andere teksten en afbeeldingen die jou kracht, inspiratie en steun geven.

Geboorte affirmatiekaarten

Bij het Moeder Aarde bewust zwanger, geboorte & kraampakket krijg je een set van 26 geboorte affirmatiekaarten met inspirerende en ondersteunende teksten voor in de zwangerschap, bij de bevalling en in de kraamtijd.

Ze zijn ontworpen door Zwaan op de maan voor Hartje Mama. En zitten in een lief bewaardoosje.

Visualisatieoefening van Milli Hill (uit het boek Positief over bevallen)

Stel je vijf minuten per dag je bevalling voor en doe dat zo positief mogelijk. Maak er een dagelijkse routine van, ’s ochtends onder de douche of ’s avonds vlak voor het slapen gaan bijvoorbeeld. Stel je elk detail van de ruimte voor waar je gaat bevallen. Wat je in je lichaam zal voelen. En let op wat je ruikt in die denkbeeldige ruimte. Overweeg ook eens om tijdens de visualisatie een geur te gebruiken (bijv. een drupje olie op een doekje waar je aan kunt snuffen), die je tijdens de bevalling dan ook kunt gebruiken en ruiken. Stel jezelf tijdens de bevalling voor als vrouw die de bevalling prima aankan. Let op je ademhaling en probeer tijdens het visualiseren om langzaam in te ademen door je neus en uit door je mond. Gebruik ook een mantra die je elke dag en tijdens de bevalling kunt toepassen.

Cord ring

In Nederland is het gebruikelijk om de navelstreng van een pasgeboren baby af te klemmen en te doorbreken om zo de placenta van het kindje te scheiden.

Lange tijd gebruikte men daarvoor een navelveter en de laatste decennia, sinds de uitvinding, is de plastic navelklem in zwang geweest. Maar sinds kort is er ook de cord ring.

Hoe werkt het?

Als eerste is het altijd belangrijk dat je de navelstreng zo lang mogelijk laat uitkloppen. Hoe langer, hoe fijner de start voor je kindje. Liefst verbreek je de navelstreng pas op z’n vroegst nadat de placenta geboren is!

De cord ring gebruik je zo:

 1. Steek de chirurgische klem door het oogje van de cord ring.
 2. Klem de navelstreng af met een tweede chirurgische klem, aan de kant van de moeder/de placenta.
 3. Gebruik de klem met de cord ring om de navelstreng dicht te klemmen aan de kant van de baby. Dat hoeft niet per se heel dicht bij de buik, je mag best een stukje navelstreng laten zitten aan de baby.
 4. Knip de navelstreng door tussen de twee klemmen in.
 5. Neem het handvat van de cord ring en trek het oogje van de klem af, om de navelstreng heen.
 6. Verwijder de klemmen.
 7. Knip het handvat van de cord ring af. Er blijft slechts een heel klein rubberen ringetje achter om het stukje navelstreng aan de baby.
 8. Klaar!

Natuurrubber of latex-vrij

Een cord ring is standaard gemaakt van natuurrubber. Maar mocht je daar niet goed tegen kunnen, dan is er ook een latex-vrije variant verkrijgbaar.

De cord ring van natuurrubber is wat zachter en soepeler. De latex-vrije variant is stugger.

Navelveter

Een aantal decennia geleden was het gebruikelijk om de navelstreng met een veter of touwtje af te binden in plaats van met een plastic klem. Die bestonden eenvoudigweg nog helemaal niet.

Het voordeel van de navelveter is dat het minder in de weg zit bij de baby en dat het van zacht en natuurlijk materiaal gemaakt is. Het geeft daardoor veel minder irritatie bij de baby en veel mensen beschouwen het gebruik van een navelveter als babyvriendelijker.

Deskundigheid

Het nadeel kan zijn dat de veter iets meer deskundigheid nodig heeft bij het knopen en afbinden van de navelstreng. Als de veter de navelstreng onvoldoende afsluit, dan zal de navelstreng (langer) blijven bloeden. Dit kan overigens ook gebeuren als een navelklem niet goed geplaatst wordt of als je heel snel doorknipt als het bloed nog volop stroomt!

Dat is natuurlijk niet de bedoeling en het is dan ook belangrijk dat de veter goed strak geknoopt wordt én dat de navelstreng goed heeft mogen uitkloppen. Er is ook een kans dat de navelveter breekt, dus het is altijd handig om er eentje extra te hebben voor de zekerheid.

Natuur

Het gelei van Wharton in de navelstreng zwelt op na de geboorte en zorgt ervoor dat de bloedvaten in de navelstreng vanzelf wordt afgesloten. Hoe langer je dit natuurlijke mechanisme zelf z’n werk laat doen, hoe minder kans op nabloedingen.

Het helpt daarnaast ook om de navelstreng niet te dicht aan het buikje af te binden, maar een wat langer stukje navelstreng aan de baby te laten zitten. In het midden zijn de bloedvaten eerder dicht en droogt de navelstreng ook eerder in. En er is veel minder irritatie aan het naveltje als er niets onnatuurlijks in de weg zit dicht tegen het buikje aan.

Hoe en wat?

Er zijn verschillende soorten knooptechnieken. In principe maakt het niet per se uit welke je gebruikt, zolang de navelstreng maar goed wordt afgesloten. Je kunt bijvoorbeeld boven een chirurgische knoop leggen zoals in de illustratie hieronder (goed strak trekken uiteraard!), daarna de touwtjes naar onder brengen en daar eenzelfde of een gewone (platte) knoop maken.

De navelveter is in principe even veilig als de navelklem, mits hij stevig geknoopt wordt en de navelstreng goed afsluit. Als er geen bloed meer uit de navelstreng terug stroomt, doet hij z’n werk en is ie goed geknoopt.

Chirurgische knoop:

Postpartum badkruidenmix van Op het Gevoel

In bad na de bevalling, veel vrouwen willen dat graag maar weten niet dat het kan en mag.

De postpartum badkruiden van Op het Gevoel in ons Moeder Aarde bewust zwanger, geboorte & kraampakket zijn genezend, kalmerend, herstellend en ontstekingsremmend. Je hoeft dus niet bang te zijn voor infecties, maar ze helpen je juist bij het herstel!

Je kunt de kruiden gebruiken voor in het ligbad, maar ook voor een zitbadje (in een teiltje dat je in je toilet zet) of een stoombadje (waar je boven zit).

Hoe?

Laat de kruiden trekken in een pannetje gekookt water en giet ze door een zeef in het bad.

Je kunt al in bad vanaf ca. 24 uur na de bevalling. De kruiden zijn ook geschikt om je baby mee te nemen in bad, extra fijn lekker bloot huid-op-huid.

Heb je geen ligbad?

Een stoombad kan iedereen thuis creëren! Zet een pannetje met heet water en kruiden in de wc! Wel een beetje af laten koelen (totdat het fijn voelt), want bijna kokend stoom is echt te heet voor de kwetsbare vulva.

Een zitbadje kun je ook eenvoudig zelf maken. Eigenlijk bijna hetzelfde als een stoombadje, maar dan een teiltje dat je in het toilet zet en waar je je billen in kunt hangen.

Een kruidenaftreksel van deze kruidenmix is ook geschikt om mee te spoelen na een toiletbezoek. Giet het aftreksel daarvoor in een fles, bidon of maatbeker.

Welke kruiden?

In de postpartum badkruidenmix van Op het Gevoel vind je deze kruiden:

Toverhazelaar (hammamelis) bevat veel tannines. Deze stof heeft een werend effect tegen bacteriën. Het bestrijd ontstekingen, maar helpt ook de huid en de bloedvaten samen te trekken en kan zo bloeden stelpen en wondgenezing bevorderen.

Kamille werkt kalmerend, niet alleen op de emoties, maar ook op de slijmvliezen. Ook bevorderd het epitheel-vorming wat een belangrijke stap is in het maken van een nieuwe huidlaag over een wond.

Goudsbloem/calendula is ook zo’n held uit het kruidenrijk! Goudsbloem wordt veel gebruikt in zachte huidverzorgingsproducten. Het helpt bij irritatie en weert bacteriën en schimmels.

Lavendel kan niet ontbreken. Het vormt samen met goudsbloem de basis voor deze baby vriendelijke kruidenmix. Lavendel ruikt heerlijk en is ontspannend, dat weet iedereen, maar lavendel is nog veel meer! Het kan ondersteunend werken tegen schimmels, eczeem en huidirritatie. En door haar kramp opheffende eigenschappen helpt het ook bij stress en zenuwen.

Ook geschikt voor je baby

Wil je met je kleintje in bad?

Ook dat kan, en is heerlijk! Bloot huid-op-huid contact is fijn voor de binding tussen moeder & baby en helpt om de borstvoeding te laten stromen. Je kunt zelfs je kindje in bad (opnieuw) de breastcrawl laten doen om de borstvoeding voor beiden een nieuwe boost te geven.

Samen ontspannen helpt ook om te landen na de geweldige avonturen die jullie meemaakten met de geboorte.

Een ontspannen mama is een ontspannen baby! En andersom.

Voor een kleine baby, die eigenlijk al genoeg heeft aan de geuren van z’n mama, is deze kruidenmix met milde kruiden zoals kamille en lavendel heel geschikt!

Hier op ons blog kun je nog meer lezen over het maken van een kruidenbad na de bevalling.

Biologische heilwol van Popolini

Eén van de meest verrassende producten in het Moeder Aarde bewust zwanger, geboorte & kraampakket dat je doorgaans niet zomaar in andere kraampakketten tegenkomt: Heilwol. Ook wel genezende wol genoemd.

Een multi-inzetbaar 100% natuurlijk geneesmiddel voor zowel moeder als kind.

Wat is het?

Heilwol is afgeschoren schapenwol dat zo mild mogelijk gewassen en gekaard (gekamd) is, zodat er nog volop lanoline (wolvet) in de wol aanwezig is. Deze wol, met veel wolvet, helpt bij de genezing van je huid. De wolvet van schapen lijkt namelijk erg op ons eigen huidvet. De wolvet helpt bij het soepel en gehydrateerd houden van de huid zonder dat het vochtig wordt en het heeft herstellende en genezende eigenschappen.

Hoe werkt het?

Heilwol neemt veel vocht op zonder vochtig aan te voelen en vormt een luchtlaagje tussen de beschadigde of geïrriteerde huid en de eventuele bedekking (kleding, verband, pleister, luier, etc). Door het luchtlaagje kan de huid ademen en daardoor sneller genezen. Door het aanwezige wolvet wordt je huid gevoed en blijft hij soepel. Op deze manier ontstaat er een ideaal klimaat voor de huid om te herstellen, ook als je bedekking gebruikt.

Je kunt eventueel zelfs een beetje extra wolvet op je huid aanbrengen voordat je de heilwol er op legt.

Frisse lucht

Overigens geneest je huid natuurlijk altijd het allerbest aan de blote lucht! Probeer je beschadigde of geïrriteerde huid dus zoveel mogelijk zonder bedekking te laten. Maar als het niet anders kan, dan is heilwol van enorm toegevoegde waarde bij het herstel.

Wanneer te gebruiken?

Je kunt een pluk heilwol gebruiken op gevoelige tepels, gevoelige wondjes of hechtingen, geïrriteerde babybillen in luiers, een gevoelig babynaveltje, etc etc.

Hoe lang laat je het zitten?

Je kunt het plukje heilwol verwisselen na 12 tot 24 uur of wanneer het vies is. Bijvoorbeeld als je de luier verschoont of bij een voeding.

Eén plukje kun je 1 à 2 keer gebruiken. Je kunt het tussendoor reinigen door het in de zon (of sneeuw) te leggen. Je kunt het niet wassen.

Heilwol van Popolini is diervriendelijk afgeschoren bij biologisch gehouden schapen en mild gewassen.

Biologische gedroogd kamille van Het Blauwe Huis

Kamille heeft helende, kalmerende en verzachtende eigenschappen. Je kunt van de gedroogde kamille bloemetjes thee maken of een aftreksel om je yoni mee te spoelen na een toiletbezoek in de eerste kraamperiode.

Een aftreksel maken doe je door eerst thee te trekken en dit in een fles, bidon of maatbeker te gieten. Met dit aftreksel kun je je billen spoelen na een toiletbezoek.

Kamille is een éénjarige plant met witte bloemetjes. Het staat bekend om z’n kalmerende werking op onder andere maag en darmstelsel, maar het bevat ook antioxidanten, flavonoïden, vitamine A, B en C, en metalen en mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer en zwavel.

Kamille werkt antibacterieel en tegen schimmels. Door de medicinale werking kan kamille naast bij maag- en darmklachten, ook ingezet worden bij stress, slapeloosheid, menstruatiepijn, hoofdpijn, infecties en hooikoorts.

Biologische kamille olie van Het Blauwe Huis

Kamille olie heeft genezende, verzachtende en kalmerende eigenschappen. De olie kun je gebruiken om op je huid te smeren of wikkels te maken. Fijn op het buikje van je baby bij krampjes!

Wordt gebruikt en aangeraden door Natuurlijke Kraamverzorgenden.

Met de kamille olie kun je zachtjes het buikje van je baby insmeren. Maar je kunt er ook een wikkel mee maken.

Kamille is een éénjarige plant met witte bloemetjes. Het staat bekend om z’n kalmerende werking op onder andere maag en darmstelsel, maar het bevat ook antioxidanten, flavonoïden, vitamine A, B en C, en metalen en mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer en zwavel.

Kamille werkt antibacterieel en tegen schimmels. Door de medicinale werking kan kamille naast bij maag- en darmklachten, ook ingezet worden bij stress, slapeloosheid, menstruatiepijn, hoofdpijn, infecties en hooikoorts.

Natuurlijke baby massageolie

Je kleine baby masseren is fijn om huid-op-huid verbinding te maken. Het kan helpen bij onrust, ongemak, vermoeidheid en krampjes, maar het is ook gewoon fijn om samen te verbinden.

Aanraking

Voor je baby is het heel erg fijn om lichamelijk contact te hebben met z’n mama (en papa!). De aanraking geeft geborgenheid en veiligheid. Je kindje voelt zich gekoesterd en gewenst. Het zorgt voor een gevoel van welkom zijn, aanvaard worden, zelfvertrouwen en zelfzekerheid. Aanraking speelt ook een grote rol in de ontwikkeling. Zonder aanraking kunnen we niet leven.

Babymassage helpt ook om lekker te kunnen ontspannen en je stimuleert de doorbloeding en de zintuigen van je kindje. Een babymassage na het bad kan er voor zorgen dat je baby lekker rozig wordt en heerlijk ontspannen kan gaan slapen.

Ook als je kindje wat onrustig is of ongemakken ervaart kan een massage helpen om te ontspannen.

Masseren kan op zich echt heel eenvoudig door simpelweg massageolie zachtjes over het hele lichaam van je kindje te wrijven.

En er zijn ook echt technieken die je kunt gebruiken, zoals Shantala babymassage.

Voor je begint

Voor je begint is het fijn om de ruimte goed te verwarmen en de verwarming nog wat extra open te draaien, zodat de ruimte op een aangename temperatuur is. De massage olie kun je alvast in je zak doen zodat die ook wat warmer wordt. En warme handen zijn ook fijn.

Een massage is voor je baby niet altijd fijn als hij heel moe is of net z’n buikje heeft volgedronken. Soms is het even zoeken naar het juiste moment. Ergens halverwege tussen voeding en slaap.

Neem er echt bewust de tijd voor. Zet je telefoon uit en zet een zacht, rustig muziekje op.

Leg een zachte dikke handdoek neer en houdt ook een extra handdoek of hydrofieldoek(en) bij de hand.

Shantala

Shantala massage is oorspronkelijk een vorm van totale lichaamsmassage voor baby’s die in India gebruikt wordt tijdens de dagelijkse verzorging.

Shantala babymassage is een liefdevolle ontspanningsmassage. Het is een eenvoudige massage die uitgaat van een respectvolle benadering, is niet moeilijk om te leren en héérlijk om te ontvangen én te geven. Het is voor beiden een fijne en mooie manier van contact maken en elkaar liefdevolle aandacht geven!

Hieronder een paar Shantala technieken:

Stappenplan

De Shantala babymassage bestaat uit vier delen: buik, ledematen, rug en billen, hoofdje.

Alle bewegingen herhaal je minimaal drie keer achter elkaar.

Druppel wat olie op je handen en wrijf ze warm.

Buik

Je kindje ligt op z’n rug en je hebt oogcontact.

 • Je laat je handen rustig op het borstbeen van je baby liggen en maakt dan halve maan bewegingen met de klok mee naar beneden.
 • Daarna leg je beide handen in het midden van het buikje en beweegt ze naar z’n zij. Hierbij volg je een beetje het middenrif.
 • Als je kindje last heeft van verstoppingen kun je ook zachtjes rondjes wrijven over het buikje. 9 keer met de klok mee en 9 keer tegen de klok in.
 • Vervolgens maak je een diagonale ‘veiligheidsriem’ beweging. Je begint in de lies en beweegt je hand schuin naar de schouder. Dit herhaal je afwisselend naar beide kanten.
 • Je vervolgt met dezelfde bewegingen maar dan verticaal naar boven. Dus van de lies rechts naar de schouder rechts. Wissel beide kanten af.
 • Tot slot leg je de handen zachtjes op de buik van je baby en laat deze even ‘trillen’.

Ledematen

Je baby ligt nog steeds op zijn rug of eventueel op zijn zij.

 • Je begint met de armpjes van je baby. In een soort prikkeldraadbeweging masseer je zachtjes en voorzichtig in een draaiende beweging vanaf de schouder tot aan de pols.
 • Vervolgens maak je een ringetje van je hand en beweegt deze van de schouder naar de pols zonder een draaiende beweging, maar wel met lichte druk.
 • Pak je de handjes van de baby. Je begint bij de handpalm en wrijft een voor een over de vingertjes vanaf de hand naar het uiteinde.
 • Tot slot masseer je de vingertopjes zachtjes in ronddraaiende beweging.
 • Bij de benen en voetjes doe je hetzelfde!

Rug en billen

Bij deze oefeningen leg je je baby op z’n buikje. Is je baby al wat groter en rolt ie alle kanten op? Geef hem dan bijvoorbeeld een speeltje.

 • Eén hand leg je op de billen van je baby. De andere hand leg je in de nek en je wrijft dan naar beneden waarbij je lichte druk uitoefent.
 • De volgende oefening is een soort pianospel waarbij je met de vingertoppen van boven naar beneden ‘regendruppels’ op het ruggetje laat neerkomen. Deze oefening maakt de spieren los.
 • Daarna herhaal je de eerste oefening, maar nu houd je je hand onder de voetjes en beweegt de andere hand helemaal van nek tot hiel.

Hoofd

Je baby kan weer lekker op z’n rug liggen zodat je weer oogcontact maakt met de baby. Bij deze oefeningen gebruik je niet je hele hand maar alleen je duimen of vingertoppen.

 • Als eerste het voorhoofd; je strijkt met je duimen vanuit het midden naar de zijkant en naar beneden tot aan de kin. Je volgt hierbij de lijn van het gezicht.
 • De wenkbrauwen masseer je met je duim van het midden naar de zijkant, eventueel in combinatie met de slaap.
 • Bij de neus ga je met de duimen of vingertoppen vanaf de bovenkant langs de neus over de wangetjes tot onderaan het wangetje. Je kunt ook omhoog gaan en via de contouren van de oog een cirkel naar beneden (om het hele gezichtje heen).
 • Je kunt zachtjes over de lippen wrijven of strelen van binnen naar buiten.
 • De oortjes masseer je heel zachtjes tussen duim en wijsvinger. Als laatst kun je er heel zachtjes aan te trekken naar buiten toe, zowel bij de oorschelp als het lelletje.

Na afloop

Na afloop kun je nog fietsbewegingen maken met de beentjes en de armen voor het lichaam langs kruisen. Om alles weer ‘op gang’ te brengen.

Je sluit af met een heerlijke knuffel!

Voorzichtig

Hoe kleiner je kindje is, hoe voorzichtiger en korter de massages zijn. Als je kindje wat groter is, kun je wat langer masseren. Volg je kindje in wat prettig is.

Op youtube kun je veel filmpjes vinden met uitleg. En er zijn ook op een heleboel plekken cursussen te vinden om deze en nog meer technieken onder de knie te krijgen.

Je stemgeluid kan extra aangenaam zijn voor je kindje. Schroom niet om zachtjes te praten of zingen tegen je baby.

Ongemak en vermoeidheid

Is je kindje erg moe of ervaart het ongemak? Een draagdoek is een hele fijne oplossing! Je kindje zit dan heel warm buik-tegen-buik bij je, deint mee op alle bewegingen en voelt jouw warmte, ademhaling en hartslag. Net zoals in de buik. Vaak valt je baby al snel heerlijk in slaap en helpt het om krampjes te verlichten.

Meer achtergrondinformatie
over de kraampakket producten

Nog vragen?

Heb je nog vragen? Of wil je graag weten wat je met een bepaald product kunt doen dat hier nog niet tussen staat? Stuur ons gerust een email!