In Nederland is het gebruikelijk om de navelstreng van een pasgeboren baby af te klemmen en doorbreken om zo de placenta van het kindje te scheiden.

Lange tijd gebruikte men daarvoor een navelveter en de laatste decennia, sinds de uitvinding, is de plastic navelklem in zwang geweest. Maar sinds kort is er ook de cord ring.

Cord ring

Een cord ring is een piepklein rubberen ringetje dat om de navelstreng heen geschoven kan worden om deze zo af te dichten als hij doorgeknipt wordt. Een cord ring is zo klein dat ‘ie niet irriterend is of in de weg zit bij de baby, maar hij heeft wel het gebruiksgemak van een plastic klem.

Waar een navelveter best wat deskundigheid vereist om hem correct aan te brengen, is dat bij de cord ring wat eenvoudiger, evenals bij de plastic navelklem. De cord ring is daardoor vergelijkbaar met de plastic navelklem qua betrouwbaarheid en gebruiksgemak.

Natuurrubber of latex-vrij

Een cord ring is standaard gemaakt van natuurrubber. Maar mocht je daar niet goed tegen kunnen, dan is er ook een latex-vrije variant verkrijgbaar.

De cord ring van natuurrubber is wat zachter en soepeler en daardoor fijner in gebruik. De latex-vrije variant is stugger om aan te brengen.

De latex-vrije variant is dus echt bedoelt voor als je overgevoelig bent voor latex.

Hoe werkt het?

Als eerste is het altijd belangrijk dat je de navelstreng zo lang mogelijk laat uitkloppen. Hoe langer, hoe fijner de start voor je kindje. Liefst verbreek je de navelstreng pas op z’n vroegst nadat de placenta geboren is!

De cord ring gebruik je zo:

  1. Steek een dichte chirurgische klem door het oogje van de cord ring.
  2. Open de klem en gebruik deze om de navelstreng dicht te klemmen aan de kant van de baby. Dat hoeft niet per se heel dicht bij de buik, je mag best een stukje navelstreng laten zitten aan de baby.
  3. Knip de navelstreng door tussen de klem en de placenta in. Knip vrij dicht bij de klem, zodat het oogje makkelijker over het stukje afgeknipte navelstreng getrokken kan worden.
  4. Neem het handvat van de cord ring en trek het oogje van de klem af, om het afgeknipte stukje navelstreng heen.
  5. Verwijder de klem.
  6. Knip het handvat van de cord ring af. Er blijft slechts een heel klein rubberen ringetje achter om het stukje navelstreng aan de baby.
  7. Klaar!

Navelveter of cord ring

Een plastic navelklem is hard, onhandig en vrij lomp in de praktijk. Het naveltje van de baby gaat eerder irriteren en zo’n klem is niet prettig bij het luiertje.

Er zijn dus steeds meer vrouwen die terug gaan naar een zachter en baby-vriendelijker alternatief, zoals de navelveter. Een navelveter vergt wel wat geduld (de navelstreng moet echt een poosje uitkloppen) en handigheid (je moet secuur en erg stevig knopen!).

Er zijn ook steeds meer vroedvrouwen die graag werken met een cord ring, vanwege het gemak en de betrouwbaarheid.

En ook als je de cord ring voor het eerst gebruikt, is hij vriendelijk en gemakkelijk in gebruik.

In al onze Moeder Aarde bewust zwanger, geboorte & kraampakketten kun je zelf kiezen of je een natuurrubber cord ring, een latex-vrije cord ring of een navelveter wilt ontvangen!

Omring jezelf en je baby met natuurlijke zachtheid.

Bewust natuurlijk kraampakket