In Nederland is het gebruikelijk om de navelstreng van een pasgeboren baby af te klemmen en doorbreken om zo de placenta van het kindje te scheiden.

Lange tijd gebruikte men daarvoor een navelveter en de laatste decennia, sinds de uitvinding, is de plastic navelklem in zwang geweest. Maar sinds kort is er ook de cord ring.

Cord ring

Een cord ring is een piepklein rubberen ringetje dat om de navelstreng heen geschoven kan worden om deze zo af te dichten als hij doorgeknipt wordt. Een cord ring is zo klein dat ‘ie niet irriterend is of in de weg zit bij de baby, maar hij heeft wel het gebruiksgemak van een plastic klem.

Waar een navelveter best wat deskundigheid vereist om hem correct aan te brengen, is dat bij de cord ring wat eenvoudiger, net zoals een de plastic navelklem. De cord ring is daardoor vergelijkbaar met de plastic navelklem qua betrouwbaarheid en gebruiksgemak.

Natuurrubber of latex-vrij

Een cord ring is standaard gemaakt van natuurrubber. Maar mocht je daar niet goed tegen kunnen, dan is er ook een latex-vrije variant verkrijgbaar.

De natuurrubber variant is zachter en soepeler en daardoor fijner in gebruik. De latex-vrije variant is stugger om aan te brengen.

De latex-vrije variant is dus echt bedoelt voor als je overgevoelig bent voor latex.

Hoe werkt het?

Als eerste is het altijd belangrijk dat je de navelstreng zo lang mogelijk laat uitkloppen. Hoe langer, hoe fijner de start voor je kindje. Liefst verbreek je de navelstreng pas op z’n vroegst nadat de placenta geboren is!

De cord ring gebruik je zo:

  1. Schuif het oogje van de cord ring om de chirurgische klem.
  2. Klem de navelstreng stevig af aan de kant van de baby.
  3. Knip de navelstreng door aan de kant van de placenta, dichtbij de klem.
  4. Schuif het oogje over de klem en het uiteinde van de navelstreng.
  5. Knip het handvat van de cord ring af en verwijder de klem.
  6. Alleen het oogje van de cord ring blijft achter om de navelstreng.
  7. Klaar!
Gebruiksaanwijzing cordring

Plastic klem, navelveter of cord ring

Een plastic navelklem is hard, onhandig en vrij lomp in de praktijk. Het naveltje van de baby gaat eerder irriteren en zo’n klem is niet prettig bij het luiertje.

Er zijn dus steeds meer vrouwen die terug gaan naar een zachter en baby-vriendelijker alternatief, zoals de navelveter. Een navelveter vergt wel wat geduld (de navelstreng moet echt een poosje uitkloppen) en handigheid (je moet secuur en erg stevig knopen!).

Er zijn ook steeds meer vroedvrouwen en verloskundigen die graag werken met een cord ring, vanwege het gemak en de betrouwbaarheid.

Ook als je de cord ring voor het eerst gebruikt, is hij vriendelijk en gemakkelijk in gebruik.

Bij al onze Moeder Aarde bewust natuurlijk kraampakketten kun je zelf kiezen of je een natuurrubber cord ring, een latex-vrije variant of een navelveter wilt ontvangen!

Je kunt zowel de natuurrubber cordring, als latex-vrije cordring, los kopen in onze Moeder Aarde webshop.