Mind over matter

Lichaam en geest zijn innig met elkaar verbonden. En zelfs bij basale fysieke processen kun je geholpen of gehinderd(!) worden door de kracht van je brein.

Denk maar eens aan toen je ging kamperen en dat je vier dagen achter elkaar niet kon poepen… Wie bepaalde dat? Je lichaam, die echt heel nodig moest? Of je geest, die geen zin had in half-open openbare toilethokjes?

Je kunt eens nadenken over de invloed die je geest tijdens de bevalling op je lichaam kan hebben. En hoe hetgeen er met je lichaam gebeurt eveneens van grote impact is op je geest.

Zweverig

De termen affirmatie en visualisatie worden soms wel eens als zweverig of hippie-achtig beschouwd. Maar als je kijkt naar bijvoorbeeld topatleten, dan zie je dat die juist gebruik maken van de enorme kracht die affirmaties en visualisaties werkelijk hebben.

Veel atleten hebben zo hun eigen mantra’s (zinnen die ze voor zichzelf blijven herhalen als affirmaties) en bereiden zich geestelijk voor door visualisaties en positieve gedachten.

Want zoals je geest je lichaam tegen kan houden (bij het poepen in het openbaar bijvoorbeeld), zo kan je geest juist ook helpen om je lichaam dingen te laten doen die je misschien eigenlijk niet voor mogelijk hield. Zo zijn er genoeg gevallen bekend waarin mensen opeens superheldenkrachten leken te hebben om een reddingsactie uit te voeren bijvoorbeeld.

De kracht van herhaling

Het woord affirmatie komt van het Latijnse woord ‘affirmare’. Dat betekent versterken of bekrachtigen. Herhaling versterkt het effect van de invloed die een positieve boodschap heeft geestelijk en fysiek.

Meditatie, affirmaties, mantra’s en visualisatie zijn nauw met elkaar verbonden en lopen in elkaar over. De kracht van deze dingen, op zichzelf en samen, is de kracht van de herhaling. Hoe vaker je ze herhaalt, hoe krachtiger ze worden; hoe meer ze (positief) van invloed zijn op je geest én je lichaam!

Geboorte affirmaties kun je gebruiken door ze veel en vaak te zien, lezen en herhalen. Je kunt ze als mantra’s herhalen bij meditatie en tijdens de bevalling. En je kunt ze gebruiken bij het visualiseren van de bevalling en geboorte als voorbereiding tijdens je zwangerschap.

Je eigen inspiratieplek

Bij de voorbereidingen op de geboorte van je kindje kun je positieve beelden en teksten op plekken leggen waar je ze vaak (even) ziet. Hang of leg ze op het toilet bijvoorbeeld, of hang ze in de keuken of aan de muur in de woonkamer. Maak een mooie collage of slinger en lees ze tijdens de zwangerschap al zo vaak mogelijk.

Hang ze vervolgens ook in het zicht bij de bevalling zodat ze je dan steun, ontspanning, kracht en inspiratie kunnen bieden.

Door ze regelmatig te herhalen en ze als mantra’s te gebruiken bij het mediteren of ze te gebruiken bij visualisatie, oefen je met deze affirmaties een positieve invloed uit op je geest en je lichaam.

Hoe vaker je ze leest, hoe krachtiger de boodschap!

Geboorte affirmatiekaarten

In de Moeder Aarde webshop kun je verschillende geboorte affirmatiekaarten vinden. Er is een complete set van 33 kaarten, ook verkrijgbaar als download & print. Een downloadbare DIY kit van 10 kaarten die je helemaal zelf kunt maken. En een DIY regenboog affirmatieslinger inclusief boekje met stap voor stap uitgelegd hoe je zelf affirmaties maakt en tekent.

Maak je eigen affirmaties of kies de kaarten uit de jou het meest aanspreken en vul ze ook gerust aan met andere teksten en afbeeldingen die jou kracht, inspiratie en steun geven.

Visualisatieoefening van Milli Hill (uit het boek Positief over bevallen)

Stel je vijf minuten per dag je bevalling voor en doe dat zo positief mogelijk. Maak er een dagelijkse routine van, ’s ochtends onder de douche of ’s avonds vlak voor het slapen gaan bijvoorbeeld. Stel je elk detail van de ruimte voor waar je gaat bevallen. Wat je in je lichaam zal voelen. En let op wat je ruikt in die denkbeeldige ruimte. Overweeg ook eens om tijdens de visualisatie een geur te gebruiken (bijv. een drupje olie op een doekje waar je aan kunt snuffen), die je tijdens de bevalling dan ook kunt gebruiken en ruiken. Stel jezelf tijdens de bevalling voor als vrouw die de bevalling prima aankan. Let op je ademhaling en probeer tijdens het visualiseren om langzaam in te ademen door je neus en uit door je mond. Gebruik ook een mantra die je elke dag en tijdens de bevalling kunt toepassen.