Na de geboorte krijgt je kindje tegenwoordig vrij standaard extra Vitamine D toegediend. Op internet kun je veel informatie vinden over het nemen en geven van extra vitamine D, voor zowel moeder als kind, want je hebt altijd zelf de keuze uiteraard. En wist je al dat je ook Vitamine D aan je baby kunt geven via de borstvoeding?

Moedermelk

Vitamine D is onder andere heel belangrijk voor sterke botten, spieren en de werking van je immuunsysteem. Je maakt zelf Vitamine D aan in de zon en je geeft Vitamine D ook door in moedermelk aan je kindje.

Moedermelk is daarbij vooral afgestemd op de natuurlijke leefwijze van de (oer)mens: Lekker veel naar buiten, liefst rond de evenaar, weinig kleren aan als het warm is, een schone lucht en veel beweging. Maar er zijn nogal wat mensen tegenwoordig die niet (meer) zo leven. Dat heeft consequenties voor de hoeveelheid vitamine D in je lichaam. Zonder vitamine D kan een mens niet leven…

Het advies luidt tegenwoordig dan ook om als zwangere of borstvoedende moeder 10 mcg vitamine D extra te nemen en om ook je baby 10 mcg bij te geven, in de vorm van supplementen.

Maar in onderzoek is aangetoond dat je als moeder ook zelf een hogere dosis kunt innemen, die je dan via de borstvoeding weer aan je baby doorgeeft!

Een groot voordeel hiervan is dat je op deze manier je baby (nog) geen extra toevoegingen hoeft te geven naast borstvoeding. En dat zowel jouw vitamine D gehalte als dat je van kindje tegelijk op peil gehouden en zelfs verhoogd kunnen worden.

Onderzoek

Bij één groep in het bovengenoemde onderzoek kregen de baby’s 10 mcg vitamine D3 per dag en de moeders niets. Bij een andere groep kregen de baby’s niets en de moeders maar liefst 160(!) mcg per dag!

De bloedwaarden vitamine D3 bij de baby’s bleken op die manier uiteindelijk onderling niet te verschillen. Kregen de borstvoedende moeders echter een lagere dosis, dan waren de bloedwaarden bij hun baby’tjes lager dan bij de groep waar de baby’s direct 10 mcg kregen toegediend. We kunnen zo aannemen dat suppletie bij de moeder met 160 mcg vitamine D3 zorgt voor een adequate bloedwaarde bij haar baby. Ze heeft dan voldoende om door te geven aan haar kindje en haar kindje kan van haar nemen wat het nodig heeft.

Daarnaast bleek dat zo’n hoge dosering ook op een veilige manier het vitamine D3 gehalte van de moeder verhoogde of stabiel hield, waardoor zij zelf ook geen tekorten op liep.

Vergelijk je de hoeveelheden overigens met elkaar, dan staat 10 mcg bij een baby in dezelfde verhouding als zo’n 200-250 mcg bij een volwassenen. Uiteraard is dit niet helemaal goed te vergelijken op alleen lichaamsgewicht en dosering; bij een kleine baby is het lichaam in groei en ontwikkeling, bij een volwassenen gaat het vooral om onderhoud en regeneratie van het lichaam.

Tekort

Vitamine D tekort wordt vrijwel altijd veroorzaakt door een tekort aan blootstelling aan zonlicht. Dit tekort komt voornamelijk door veranderingen in de algehele levensstijl van mensen, van voornamelijk buiten leven naar veel meer binnen. Maar ook het gebruik van zonnebrandcrèmes, zonnebrillen en het dragen van bedekkende kleding spelen een grote rol. Het gebruik van vitamine D supplementen wordt dan noodzakelijk.

Voor de gezonde voldragen baby en de gezonde moeder, die veel buiten zijn, lijkt het aanvullen van Vitamine D niet áltijd per se nodig. Vroeger zei men: “Slik Vitamine D als de ‘r’ inde maand is.” Misschien was dat advies helemaal zo gek nog niet.

Vitamine D tekort kan allerlei klachten geven, zoals vermoeidheid, neerslachtigheid, zwakkere botten, gevoelig tandvlees, gewrichtspijn, vaak verkouden etc. Ga voor jezelf (en je kindje) na hoe je je voelt en laat eventueel zo nu en dan je levels checken. Houd ook rekening met het jaargetijde en hoe vaak je buiten komt met en zonder zonbescherming en bedekkende kleding.

Vitamine D kun je ook extra aanvullen door middel van voeding. Bronnen van natuurlijk Vitamine D rijke voeding zijn: Vette vis zoals zalm en makreel, eidooier, eieren, kaas, volle koemelk, volle koemelkproducten zoals yoghurt en kwark.

Hoeveel?

De vraag is hoeveel zonlicht en vitamine D er dagelijks nodig is om menselijke moedermelk een goede bron van Vitamine D te maken voor de ontwikkeling van je baby.

In het onderzoek kregen de borstvoedende moeders aanzienlijk meer Vitamine D3 extra ten opzichte van de aanbevelingen en richtlijnen. Dit zorgde ervoor dat ze voldoende konden doorgeven aan hun baby én zelf ook voldoende overhielden. In het onderzoek is eerst ook gewerkt met een lagere hoeveelheid Vitamine D3 aan de borstvoedende moeders, maar dat zorgde dus voor een te laag gehalte aan Vitamine D3 bij hun baby.

De aanbevelingen in Nederland liggen erg laag. De ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) ligt voor zwangere vrouwen bijvoorbeeld op slechts 7,5 mcg Vitamine D per dag. En het advies van de Gezondheidsraad stijgt er met 10 mcg per dag niet zo ver bovenuit. Voor een jong kind lijkt die 10 mcg extra voldoende, maar geldt dat ook voor een zwangere vrouw of borstvoedende moeder? In verhouding staat 10 mcg bij een baby gelijk aan 200-250 mcg bij een volwassenen!

En hoe fijn is het als je als moeder gewoon Vitamine D met de borstvoeding mee kunt geven in plaats van los bij te geven aan je pasgeboren baby?! Zeker in die eerste maanden van exclusieve borstvoeding!

Gebruiksaanwijzing Bonusan Vitamine D3

In de Moeder Aarde webshop vind je Vitamine D3 druppeltjes van Bonusan. Deze druppels zijn puur en geschikt voor jezelf, ook in de zwangerschap en bij borstvoeding, maar ook voor baby’s en jonge kinderen.

De vitamine D3 druppeltjes van Bonusan hebben de volgende eigenschappen:

  • 1 druppel bevat 7,5 mcg (300 IE) vitamine D3
  • Zuiver, dus geen gevaar voor overdosering van vitamine A
  • Makkelijk te verwerken in dranken en gerechten
  • Ideaal voor baby’s en (jonge) kinderen

Als je borstvoeding geeft kun je de druppels dus ook zelf nemen om genoeg door te kunnen geven aan je baby.

Als je liever als moeder zelf de vitamine D3 inneemt, dan kun je een vrij hoge dosering aanhouden van 10-20 druppels per dag. Houd daarbij ook rekening met je leefstijl en de jaargetijden. Bonusan heeft overigens ook capsules met een hogere dosering (75 mcg per capsule) die je zelf als moeder in kunt nemen.

Overleg met je arts of verloskundige en laat eventueel je level af en toe controleren!