Je kunt bij natuurlijk bevallen denken aan een thuisbevalling met een vroedvrouw en weinig interventie van buitenaf. Maar ook op andere plekken en onder andere omstandigheden kun je een natuurlijke bevalling stimuleren en faciliteren.

Natuurlijk bevallen gaat er om dat je je lichaam de ruimte geeft en voorziet in wat het nodig heeft om op een natuurlijke manier de baby te baren.

En dat kan zo ongeveer op elke plek, onder (bijna) elke omstandigheid en op elk moment.

Wat is een natuurlijke bevalling?

Een natuurlijke bevalling wil niet per se zeggen dat je geen hulp of ondersteuning van buitenaf krijgt. Een natuurlijke bevalling wil vooral zeggen dat je je lichaam daar waar mogelijk stimuleert en faciliteert om op een natuurlijke manier te kunnen baren.

Op een natuurlijke manier baren wil zeggen dat je lichaam kan doen wat het van nature moet doen om de baby geboren te laten worden.

Om een natuurlijke bevalling mogelijk te maken, is het enigszins van belang dat je ongeveer weet wat er natuurlijk gezien gebeurt bij de bevalling. Maar vooral dat je vertrouwt op je lichaam en kunt luisteren naar wat je lichaam aangeeft en nodig heeft.

Wat heb je nodig?

Als eerst zijn wij mensen dieren, zoogdieren. En natuurlijke processen voltrekken zich vanuit ons zoogdiereninstinct. Zo ook het baren.

Je zoogdiereninstinct heeft, net als andere (zoog)dieren, veiligheid en vertrouwen nodig om het lichaam zo optimaal mogelijk de ruimte te geven te doen wat het wil doen. Een zoogdierenschuilplaats is rustig, geborgen, donker, stil en vrij van glurende roofdieren. Oftewel een plek met zacht geluid, zacht licht en geen vreemde ogen die je observeren.

De juiste omstandigheden creëren helpt je om je lichaam de natuurlijke ruimte te geven. Ook letterlijk, om je te openen voor de geboorte van de baby.

Geboortetribe

Ook de mensen die je om je heen verzamelt, je ‘beschermers’, spelen een grote rol bij jouw staat van zijn en gevoel van vertrouwen en veiligheid.

Verzamel mensen om je heen die je ondersteunen en inspireren in je eigen kracht. Die vertrouwen hebben in jouw lichaam en het natuurlijke proces en die kennis hebben van hoe ze die natuurlijke omstandigheden voor jou kunnen verzorgen en in stand houden.

Met welke staat van zijn voegt iemand zich bij jouw bevalling? En voegt die staat van zijn iets toe aan jouw geboorteproces? Dat zijn belangrijke vragen die je daarbij kunt stellen.

Persoonlijk

Wat jij nodig hebt kan heel persoonlijk zijn. En het is daarom prettig om je te omringen met je persoonlijke dingen.

Denk hierbij aan je knuffelbeer van vroeger, je kleding, beddengoed, sieraden, afbeeldingen om naar te kijken, muziek, geuren, mensen, affirmaties, eten en drinken, kaarsen of een bepaald lampje etc.

Het mag en kan van alles zijn waar je een band mee hebt en wat je kan helpen als ondersteuning en inspiratie. Het mag een kamer vol zijn of een heel klein voorwerpje dat je voortdurend vasthoudt, net wat voor jou prettig is.

Hoe gaat het van nature?

Je lichaam bereidt zich, samen met je baby, al de hele zwangerschap lang voor op de uiteindelijke geboorte. Of misschien zelfs al je hele leven! Je lichaam is er tenslotte natuurlijke gezien voor gemaakt om zich voort te planten, zo ongeveer de reden waarom je bestaat. 😉

Bij de bevalling en geboorte ga je door een aantal fases heen. Bij de één gaan de fases vlugger, bij de ander langzamer. Sommige fases merk je amper op en andere zul je duidelijk bemerken. Hoe de fases verlopen is heel persoonlijk, precies afgestemd op jouw unieke lichaam op dat unieke moment en de unieke baby in je buik. Elke bevalling is in dat opzicht dus anders en geen enkele verloopt precies gemiddeld.

Er kunnen pauzes in het proces zitten. Dat heeft doorgaans een reden. Komt die reden van buitenaf? Dan kun je de omstandigheden aanpassen. Komt de reden van binnenuit? Dan kun je je lichaam de ruimte geven om te doen wat er nodig is, wat soms ook gewoon pauze houden is.

Heel belangrijk is dat er geen haast of druk is

Een bevalling kan kort of lang duren, daarin is geen goed of fout. Maar de ruimte (om je heen en in tijd) en het vertrouwen zijn het meest belangrijk om alles zo soepel en optimaal mogelijk te laten verlopen.

Ook heel belangrijk is dat jij de leider bent en mag en kunt aangeven wat je nodig hebt

Bijvoorbeeld dat je zelf de houdingen kunt aannemen die je wilt. Zelf je bevallinghouding kunnen bepalen werkt complicatie verminderend en zelfs complicatie oplossend! Het is ook fijn als er mogelijkheden zijn om van houding te wisselen, zoals een bed waar je op kunt liggen, maar ook naast kunt staan of overheen kunt hangen. En personen om je heen die je ondersteunen, waar je aan kunt hangen en op kunt leunen. Of een bevalbad, waarin je minder gewicht hebt en eigenlijk elke houding kunt aannemen die prettig kan zijn.

Ook andere hulpmiddelen zoals een birthball, rebozo of baarkruk kunnen fijn zijn om ter beschikking te hebben.

Claim je ruimte

Op elk denkbare manier. Maak de ruimte waarin je bent van jezelf. Neem de ruimte die je geestelijk nodig hebt. Neem de ruimte in tijd, zonder haast. Maak de ruimte in je lichaam door los te laten. Maak ruimte door te ontspannen en openen. Hoe dan ook: Claim je ruimte!

Als je op enig moment bestaansrecht hebt, dan is het wel nu, nu je een nieuw leven op de wereld zet! Schroom dus niet om die ruimte te nemen en vertrouw daarbij op wat je lichaam aangeeft. Of je nu wel of niet ‘weet’ wat er allemaal gebeurt in je lichaam, vertrouw erop dat je lichaam weet wat er nodig is op dat moment op die plek onder die omstandigheden.

Is het niet wat je voor ogen hebt? Kijk dan of er omstandigheden zijn die je kunt aanpassen. En of er blokkades zijn die je kunt doorbreken of los kunt laten zodat ze niet in de weg hoeven te zitten. Uitspreken kan soms al de grootste stap zijn!

Verbinding

Heel belangrijk bij een natuurlijk geboorteproces is de verbinding die je hebt met jezelf, je lichaam en de mensen om je heen.

Hoe beter de connectie, hoe meer op elkaar afgestemd en hoe makkelijker het is om te luisteren naar wat er nodig is. Voor jou, maar ook voor de mensen om je heen.

Verbinding maken kun je op een heleboel manieren doen. Je begint daarmee in de zwangerschap (of eigenlijk zelfs al daarvoor).

Voelen

Als eerst door te voelen. Je kent misschien wel de ontspanningsoefening waarbij je gaat liggen en één voor één je lichaamsdelen aanspant en ontspant. Op die manier voel je telkens een bepaald deel van je lichaam en welke sensaties daar doorheen gaan bij spannen en ontspannen. Dat is een mooie oefening om te doen. Je kan op die manier voelen waar eventuele spanning zit.

Ook in meditatie kun je telkens je aandacht vestigen op een stukje van je lichaam en opmerken wat je daar voelt en dat bewust ‘los laten’. Of gewoon als je in bed ligt, op de bank zit of ergens aan het wachten bent.

En ook letterlijk voelen door jezelf te aaien, strelen, bekloppen etc, helpt om je nog meer te verbinden met je lichaam. En wat voel je als je niet over je lichaam strijkt, maar juist net een paar centimeter er boven? En als je partner dat bij je doet?

Contact met je baby

Door je te verbinden met je baby is het eenvoudiger om te vertrouwen op wat je voelt aangaande je kindje. Ook tijdens de bevalling.

Contact maken met je baby kun je doen door vaak je handen op je buik te leggen en kletsen tegen je kindje. Breng je aandacht bij je kindje en merk op wat je voelt en hoe dat voelt.

Hoe meer je je verbonden voelt met je baby, hoe beter je kunt aanvoelen en inspelen op wat nodig is tijdens de geboorte. En vooral, hoe meer je durft te vertrouwen op jouw oordeel en gevoelens!

Haptonomie kan helpen om verbinding te maken met je kindje. Ook voor je partner!

Kijken

Je verbinden met jezelf kun je ook doen door veel en vaak naar jezelf te kijken. In detail en in z’n geheel.

Let bijvoorbeeld op je gelaatskleur, je ogen, je tong, de kleuren van je huid, de vorm van je buik etc.

En doe dit ook samen met je lief. Als hij of zij jouw lichaam tot in detail kent, dan is het eenvoudiger om daarin kleine nuances op te merken, óók tijdens de bevalling! En in de kraamtijd. Die nuances kunnen ook helpen voor je lief om in te spelen op wat jij nodig hebt.

Een holistisch vroedvrouw neemt vaak echt de tijd tijdens de zwangerschap om jouw lichaam en uitstraling goed te leren kennen zodat ze tijdens de bevalling die kleine nuances kan herkennen en weet of er iets nodig is.

Praten

Verbinding maken doe je ook door te praten. Praten helpt om je gedachten te ordenen. Of om duidelijk voor jezelf te krijgen wat voor jou belangrijk is.

Met elkaar praten helpt om je met elkaar te verbinden en elkaar te begrijpen. Samen met je lief praten over van alles helpt om meer op elkaar afgestemd te raken. Kies een fijne plek om samen ontspannen te kunnen zitten of wandelen, voor een goed gesprek 🙂

Je kunt kletsen over de bevalling en geboorte, over de kraamtijd en opvoeding. Maar natuurlijk ook over alle andere aspecten van het leven. 😉

Vertel de mensen van je geboortetribe ook wat jouw gedachten, ideeën en wensen zijn en spreek daar over met ze. Als zij weten wat voor jou belangrijk is, dan kunnen ze daar op in spelen.

Samen zijn

Ook zonder praten helpt het om veel tijd met elkaar door te brengen. Op die manier raak je vertrouwd met elkaar en leer je elkaar op allerlei gebieden kennen.

Veel tijd met je lief doorbrengen voor de bevalling kan heel veel helpen om nog meer met elkaar verbonden te zijn. En dat kan jullie helpen om tijdens de bevalling nog meer op elkaar ingespeeld te zijn. Je lief kan zo makkelijker reageren op wat jij nodig hebt.

Life event

De bevalling en geboorte van je baby zijn voor jullie beide een levensveranderende gebeurtenis. Het is iets dat je maar één keer meemaakt en een ervaring die jullie allebei de rest van je leven meenemen.

Je mag daar best zorgvuldig mee omgaan en kieskeurig zijn bij je voorbereidingen.

Als je er voor de rest van je leven kracht uit wilt halen, laat die oervrouwenpower dan vrij en vertrouw erop dat jij en je kindje dit samen kunnen. Dat de natuur jullie nooit in de steek laat. En zorg ervoor dat de mensen om je heen er zijn om jouw natuurlijk geboorteproces te ondersteunen.

We wensen alle mama’s en baby’s zo’n prachtige natuurlijke bevalling toe. Waar en wanneer dan ook!

Met dank aan:
Brechje Hoornstra – Warm Cuppa Tea
Merim van Hazendonk – Serene Doula Support
Jilke Pet – Zwaan op de maan fotografie