Door drukte bij PostNL kan het enkele dagen langer duren voordat je bestelling wordt verwerkt.

Tegenwoordig is het min of meer gebruikelijk om de baby vlak na de geboorte een mutsje op te doen. Via het hoofd gaat relatief veel lichaamswarmte verloren, zeker als je hoofd in verhouding zo groot is! En vlak na de geboorte is de hoofdhuid vaak ook nog vochtig en zo goed als kaal waardoor hij nóg sneller afkoelt. Je wilt de baby graag warm houden buiten de buik, van waaruit hij gewend is aan een continue 37 graden warm bad, en daarom wordt er vlug een mutsje opgezet. Er zijn ook redenen om niet direct een mutsje op te doen. Een mutsje vormt namelijk een barrière tussen moeder en kind.

Hoe werkt dat dan?

Voor zowel moeder als kind is het erg belangrijk om goed aan elkaar te wennen en hechten, vlak na de geboorte en in de periode daarna. Het opsnuffelen van elkaars geuren speelt hierbij een hele grote rol! Een mutsje kan de geuroverdracht in de weg zitten. De moeder kan niet meer haar neus tegen het hoofdje van haar baby houden, er zit een laagje stof tussen. En met een beetje pech ruikt dat ook nog eens naar naar allerlei wasmiddelen of andere geuren.

Het opsnuffelen van de geuren van haar baby zorgt er bij de moeder mede voor dat het hormoon oxytocine vrijkomt. Dit hormoon helpt bij het samentrekken van de baarmoeder na de bevalling, waardoor de placenta makkelijker los komt en de baarmoeder weer terug in vorm komt. Wat weer bijdraagt aan sneller herstel van de wond in de baarmoeder en dus minder bloedverlies. Oxytocine helpt ook bij het toeschietreflex bij de borstvoeding.

De geuren vertellen het lichaam van de moeder ook iets over hoe het met haar baby gaat. Zo helpen de geuren mee om de borstvoeding nog perfecter af te stemmen op wat haar kindje nodig heeft.

Een bloot hoofdje nodigt daarnaast ook meer uit tot het geven van kusjes, wat ook weer signalen aan het lichaam van de moeder afgeeft die helpen om de borstvoeding en haar zorg voor haar kindje precies af te stemmen op wat de baby nodig heeft.

Gevoel

Een mutsje kan voor de baby lichamelijk in de weg zitten, maar ook energetisch en gevoelsmatig, bij het contact met z’n moeder.

Een baby communiceert namelijk via aanraking. Elke keer dat hij z’n mama voelt, vertelt dit iets, bijvoorbeeld hoe veilig het is. Hierdoor kan je baby ontspannen en rusten. Je kunt je voorstellen dat direct huid-op-huidcontact veel effectiever is dan aanraking met stof ertussen.

Een mutsje zorgt er ook voor dat één van de (belangrijke) energiebanen van de baby wordt afgesloten, z’n fontanel. De baby voelt bijvoorbeeld de warmte van z’n moeder om zich heen. Met veel kleding aan en een mutsje op z’n hoofd, wordt dat voelen ook geblokkeerd, terwijl dat een grote rol speelt bij de hechting aan z’n moeder en vader.

Het opsnuffelen van de geuren van haar baby zorgt er bij de moeder mede voor dat het hormoon oxytocine vrijkomt.

Alternatief

Door de baby bloot huid-op-huid bij z’n blote mama te leggen en ze samen toe te dekken met een (wollen) deken, kun je het warmteverlies opvangen zonder het gebruik van een mutsje. Het lichaam van de moeder is namelijk heel goed in staat om haar baby warm te houden. En dat niet alleen, het lichaam van de moeder helpt zo ook de ademhaling, hartslag en bloedsuikerspiegel van de baby op peil te houden, wat er weer voor zorgt dat de baby goed kan ontspannen en uitrusten.

Bloot huid-op-huid stimuleert ook de borstvoeding en drinkreflexen van de baby. Die warme melk (ook de eerste drupjes colostrum!) helpt ook weer mee om warm te blijven en energie te krijgen.

Wanneer de baby dan zo lekker bij de moeder ligt, kan een mutsje zelfs zorgen voor oververhitting… Door het mutsje kan het kindje zijn warmte namelijk niet op een natuurlijke manier afvoeren, via het hoofdje, als dat wel nodig is.

Het lichaam van de moeder is namelijk heel goed in staat om haar baby warm te houden.

Kortom, een mutsje opzetten direct na de geboorte is niet nodig als de baby lekker bloot bij z’n moeder of vader kan liggen en staat dan dus ook niet het contact in deze snuffelfase in de weg.

Wanneer wel?

Er zijn ook momenten dat een mutsje wel nodig, fijn of handig kan zijn. Bijvoorbeeld als je naar buiten gaat met je pasgeboren baby, als de baby op de kinderafdeling komt te liggen zonder direct huid-op-huidcontact, als het kindje ziek is, als er (veel) visite komt om de prikkels juist wat te dempen of als er om een andere reden geen huid-op-huidcontact mogelijk is.

Kies voor een mutsje van natuurlijke materialen zoals wol en zijde. Deze behouden hun natuurlijke, beschermende eigenschappen, ze zijn ademend en warmteregulerend (ze helpen bij het verwarmen maar ook bij verkoeling).