Veel vrouwen willen wel graag in bad na de bevalling, maar denken dat dit niet kan of mag.

Infectiegevaar is er vooral als je vlak na de bevalling met je nog open lichaam in een openbaar zwembad of natuurlijk zwemwater gaat zwemmen.

Maar thuis in je eigen bad met postpartum badkruiden is er heel weinig aan de hand!

Helend en ontspannend

Een kruidenbad kan juist heel ontspannend en helend werken. En ja, ook na de bevalling! Of misschien zelf juíst na de bevalling.

Zwanger zijn vraagt best veel energie, de geboorte is vaak topsport en de kraamdagen zijn intens, zowel lichamelijk als geestelijk.

Een beetje ontspanning is dan heel waardevol en helend. Letterlijk en figuurlijk! Want kruiden kunnen helpen ontspannen, maar dragen ook bij in de genezing.

Voor moeder & baby

De juiste mix kruiden bevorderd de genezing, werkt ontstekingsremmend, bacterie-werend en helpt ontspannen.

Voor jou! En wil je met je kleintje in bad?

Ook dat kan, en is heerlijk! Bloot huid-op-huid contact is fijn voor de binding tussen moeder & baby en helpt om de borstvoeding te laten stromen. Je kunt zelfs je kindje in bad (opnieuw) de breastcrawl laten doen om de borstvoeding voor beiden een nieuwe boost te geven.

Samen ontspannen helpt ook om te landen na de geweldige avonturen die jullie meemaakten met de geboorte.

Een ontspannen mama is een ontspannen baby! En andersom. 😉

Welke kruiden gebruik je?

In de postpartum badkruidenmix van Op het Gevoel, die in de Moeder Aarde bewust zwanger, geboorte & kraampakketten zit, vind je deze kruiden:

Toverhazelaar (hammamelis) bevat veel tannines. Deze stof heeft een werend effect tegen bacteriën. Het bestrijd ontstekingen, maar helpt ook de huid en de bloedvaten samen te trekken en kan zo bloeden stelpen en wondgenezing bevorderen.

Kamille werkt kalmerend, niet alleen op de emoties, maar ook op de slijmvliezen. Ook bevorderd het epitheel-vorming wat een belangrijke stap is in het maken van een nieuwe huidlaag over een wond.

Goudsbloem/calendula is ook zo’n held uit het kruidenrijk! Goudsbloem wordt veel gebruikt in zachte huidverzorgingsproducten. Het helpt bij irritatie en weert bacteriën en schimmels.

Lavendel kan niet ontbreken. Het vormt samen met goudsbloem de basis voor deze baby vriendelijke kruidenmix. Lavendel ruikt heerlijk en is ontspannend, dat weet iedereen, maar lavendel is nog veel meer! Het kan ondersteunend werken tegen schimmels, eczeem en huidirritatie. En door haar kramp opheffende eigenschappen helpt het ook bij stress en zenuwen.

Ook geschikt voor je baby

Voor een kleine baby, die eigenlijk al genoeg heeft aan de geuren van z’n mama, is deze kruidenmix met milde kruiden zoals kamille en lavendel heel geschikt!

Hoe doe je dat dan?

De kruiden kun je zo in bad gooien, geeft echt een tof effect, en je hebt er lang lol van. Want je bent nog wel even bezig de bloemetjes en blaadjes uit je badputje te vissen!

Lekkerder is om de kruiden in een pannetje heet water een tijdje (ca. 20 minuten) te laten trekken. Doordat je dit met echt heet water kunt doen, is de werking van de kruiden ook nog eens intenser! En het aftreksel giet je zo door een zeef in je bad!

Je kunt al in bad vanaf ca. 24 uur na de bevalling. Volg je gevoel, doe wat goed en logisch aanvoelt.

Heb je geen ligbad?

Een stoombad kan iedereen thuis creëren! Zet een pannetje met heet water en kruiden in de wc! Wel een beetje af laten koelen (totdat het fijn voelt), want bijna kokend stoom is echt te heet voor de kwetsbare vulva.

Een zitbadje kun je ook eenvoudig zelf maken. Eigenlijk bijna hetzelfde als een stoombadje, maar dan een teiltje dat je in het toilet zet en waar je je billen in kunt hangen.

Mini spa

Zet fijn kaarsjes in je badkamer (of toilet), doe het licht uit en de deur dicht. Nu is het even mama tijd! Het klinkt wat kneuterig, jezelf in de badkamer of het toilet opsluiten om zo wat te ontspannen. Maar zoals een powernap je echt energie kan geven, kan 20 minuten alleen op het toilet zalig zijn!

En bedenk je goed, alles in je leven begint met jou! En een goed begin… Dus zorg dat je baby huid-op-huid ligt bij je in het ligbad of volgedronken bij je lief of oma, en sluit je eventjes op in je eigen mini spa!

Omring jezelf en je baby met natuurlijke zachtheid.

Bewust natuurlijk kraampakket